Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

20. 10. 2015. 18:31 >> 18:21

PROIZVODNJA INVERTNOG SIRUPA

Kuća meda: Pokrenuta nova proizvodna linija

Kuća meda u Danilovgradu pokrenula je još jednu proizvodnu liniju, za proizvodnju invertnog sirupa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da će crnogorski pčelari sada nabavljati i kvalitetniji proizvod namijenjen prihrani pčela, nakon što im je to omogućeno sa pogonom za preradu voska.

“Sa invertnim sirupom u velikoj mjeri unaprijeđuje se segment prihrane pčelinjih društava. Pčelari su u prethodnom periodu za prihranu pčela, uglavnom koristili rastvor šećera i vode. Na taj način pčele su trošile veliku energiju u procesu razlaganja saharoze na glukozu i fruktozu. Korišćenjem invertnog sirupa povećaće se vitalnost pčela i produžiti njihov životni vijek”, objasnili su iz Ministarstva.

To je, kako su ocijenili, još jedan uspješan projekat koji su realizovali Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Ministarstvo, u okviru projekta Kuća meda.

“Invertni šećer u pogonu u Kući meda dobijaće se u strogo kontrolisanim uslovima i kao visoko kvalitetan biće u ponudi crnogorskim pčelarima, po povoljnoj cijeni”, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da je pogon za sterilizaciju i preradu voska počeo da radi prilikom otvaranja Kuće meda u julu ove godine.

“Prerada voska u Crnoj Gori od izuzetnog je značaja za unaprijeđenje pčelarstva i proizvodnje meda. Ranije su pčelari sirovi vosak na preradu nosili u zemlje okruženja i uvozili satne osnove vrlo lošeg kvaliteta, što je negativno uticalo na zdravlje pčela, a potom i prinos i kvalitet meda”, kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su najavili da je naredni korak, kojim će se zaokružiti planirani proizvodni sistem u Kući meda, puštanje u rad i pogona za proizvodnju pogača za prihranu pčela.

“Time će biti stvoreni uslovi za kvalitetno bavljenje pčelarstvom, na bazi kvalitetnih inputa proizvedenih u Crnoj Gori, i nastavak aktivnosti na brendiranju crnogorskog meda”, zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније