Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 11. 2015. 16:26 >> 16:14

SMANJEN ODLIV

Značajno veće strane direktne investicije

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 601,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 75,2 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG). Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježile značajan rast, dok je ukupan odliv smanjen 17 odsto. Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 19,8 miliona EUR, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 55,4 miliona EUR. Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih devet mjeseci iznosile su 526,4 miliona EUR, što je 101,6 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG. „Povećanje neto priliva je većim dijelom rezultat značajnog rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, kao i manjeg povlačenja stranih investicija u poređenju sa istim periodom prošle godine“, saopšteno je iz CBCG. Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 410,7 miliona EUR, što čini 68,3 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 108,9 miliona EUR, a u preduzeća i banke 301,9 miliona EUR. Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 185,4 miliona EUR ili 30,8 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 5,5 miliona EUR.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 19,8 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 55,4 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih devet mjeseci iznosile su 526,4 miliona eura, što je 101,6 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG. 

„Povećanje neto priliva je većim dijelom rezultat značajnog rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, kao i manjeg povlačenja stranih investicija u poređenju sa istim periodom prošle godine“, saopšteno je iz CBCG. 

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 410,7 miliona eura, što čini 68,3 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 108,9 miliona eura, a u preduzeća i banke 301,9 miliona.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 185,4 miliona eura ili 30,8 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 5,5 miliona eura.

 

Mina business

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније