Žabljak
Vedro
11.8 °C
Pljevlja
Vedro
10.2 °C
Herceg Novi
Vedro
22.7 °C
Nikšić
Vedro
16.1 °C
Cetinje
Vedro
30.2 °C
Bar
Vedro
19.2 °C
Podgorica
Vedro
23.9 °C
Ulcinj
Vedro
22.8 °C
Kolašin
Vedro
14.9 °C

Ekonomija

Mina business

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA 16. 12. 2015. 21:13   >>  21:02 1

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA

Damjanović: DKP u stečaju prodat nezakonito

Postupak prodaje Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) u stečaju obavljen je nezakonito, na štetu imovine kompanije, javnog i interesa manjinskih akcionara i zaposlenih, navodi se u Nacrtu predloga izvještaja skupštinskog Anketnog odbora. Nacrt je članovima Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine DKP-a u stečaju danas dostavio na razmatranje predsjednik tog tijela i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović.

„Činjenice do kojih je došao Anketni odbor ukazuju da su prilikom prodaje nepokretnosti DKP u stečaju prekršene odredbe Zakona o insolventnosti privrednih društava, naročito imajući u vidu odredbe koje se tiču ograničenja prodaje imovine dužnika kada je dužnik podnio izjavu o namjeri da napravi reorganizaciju“, navodi se u Nacrtu predloga izvještaja u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Anketni odbor je, takođe, utvrdio da je, usljed štetnih odredbi Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i njegovih naknadnih aneksa, kao i usljed zaključenog Sporazuma o uslovima i načinu realizacije urbanističkog lokaliteta DKP, došlo do umanjenja prvobitno utvrđene kupoprodajne cijene za čak 5,9 miliona EUR. U dokumentu se navodi da je određivanje kupoprodajne cijene, odnosno procjena inače sporna i bez zakonskog uporišta.

„To je urađeno na štetu imovine, povjerioca, odnosno države Crne Gore, kao najvećeg povjerioca, kao i na štetu akcionara. Takođe, tim Ugovorom, aneksima i Sporazumom su značajno mijenjani uslovi iz prvobitnog oglasa o prodaji DKP u stečaju čime su ugovorene pogodnosti za kupca koje nijesu bile poznate ostalim, potencijalno zainteresovanim kupcima, u momentu prodaje, a vezani su za efekte urbanizacije zemljišta na kojem se nalazi DKP“, objašnjeno je u Nacrtu predloga izvještaja. 

Tim Sporazumom su, osim dodatnih pogodnosti za kupca, nametnute nove obaveze za Vladu i Glavni grad, naročito u odnosu na činjenicu da lokacija koja je prodata kupcu još nije oslobođena, čime postoji opasnost za nove, veoma visoke troškove koje država i Glavni grad mogu da snose u eventualnom sudskom postupku.

„Anketni odbor posebno ukazuje da je stečajni postupak, odnosno prodaja DKP u stečaju, obavljena uz punu saglasnost Vlade i stečajne uprave o čemu se Odbor uvjerio na osnovu dostavljene dokumentacije i izjava datih Anketnom odboru“, navodi se u predloženim zaključcima.

Prodaja je, kako se dodaje, sprovedena u trenutku kada nije postojao ozbiljan investitor zainteresovan za ulaganje u duvansku industriju, i kada nijesu stvorene pretpostavke za izmještanje fabrike i nastavak proizvodnje na novoj, za tu namjenu predviđenoj lokaciji, čime je ugrožena dalja proizvodnja, odnosno opstanak duvanske industrije u Crnoj Gori. 

Anketni odbor napominje da do danas DKP nije izmješten na novu lokaciju, odnosno da Novi duvanksi kombinat (NDKP) nije počeo poslovanje.

„Anketni odbor takođe ukazuje da se, realizacijom ugovora koji su sklopljeni tokom stečajnog postupka sa jednim brojem kompanija, među njima i nekim of-shore kompanijama, u tekućem poslovanju ostvaruju svakodnevni gubici uzrokovani prvenstveno odredbama tih ugovora koje se tiču cijene, količina i ostalih bitnih elemenata“, navodi se u predloženim zaključcima. 

U dužem vremenskom periodu je, uoči otvaranja stečajnog postupka nagomilan značajni poreski dug, koji je DKP u stečaju doveo na prvo mjesto najvećih poreskih dužnika u Crnoj Gori, a što se dešavalo uz prećutnu saglasnost i bez preduzimanja zakonom utvrđenih mjera Vlade, odnosno resornih organa. Isti pristup je nastavljen i tokom sprovođenja Plana reorganizacije, odnosno stečajnog postupka pa su se obaveze po osnovu poreza i doprinosa još više uvećale, odnosno stvorene su dodatne obaveze prema državi, čiji ukupni iznos u trenutku sprovođenja parlamentarne istrage prevazilazi iznos na početku sprovođenja stečaja u tu kompaniju.

Skupština je, kako se navodi u Nacrtu predloga, pozvala nadležne organe da, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, preduzmu aktivnosti da se Ugovor o kupoprodaji DKP-a proglasi ništavnim, imajući u vidu da je njime prekršeno više odredbi Zakona o insolventnosti privrednih društava, posebno u dijelu odredbi koje se tiču ograničenja prenosa i prodaje imovine dužnika, kada je podnio izjavu o namjeri da napravi reorganizaciju. 

„Takođe, razlog za ništavnost Ugovora postoji i u činjenici koju je Anketni odbor utvrdio, a to je da Ugovor i Sporazum o uslovima i načinu realizacije urbanističkog lokaliteta DKP sadrže odredbe koje su omogućile kupcu određene povoljnosti, a koje nijesu bile poznate u trenutku objavljivanja oglasa o javnom nadmetanju za prodaju nepokretnosti stečajnog dužnika DKP u stečaju“, dodaje se u predloženim zaključcima.

Skupština će, kako se precizira, sprovesti mjere iz svoje nadležnosti za utvrđivanje odgovornosti državnih funkcionera, potpisnika Sporazuma o uslovima i načinu realizacije urbanističkog lokaliteta DKP, zaključenog 12. jula 2010. godine, između Vlade, Glavnog grada Podgorica i Zetagradnje, Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti DKP od 21. juna 2010. godine, kao i dva aneksa Ugovora zaključena 11. maja 2011. godine i 15. maja 2012. godine, odnosno osoba koje su u svojstvu predstavnika organa državne, stečajne uprave, kao i organa lokalne samouprave učestvovala u sačinjavanju tih dokumenata, imajući u vidu da je na osnovu njihovih odredbi došlo do značajnog umanjenja prvobitno Ugovorom utvrđene kupoprodajne cijene.

„Skupština insistira da Ustavom ovlašćeni predlagači zakona u najkraćem mogućem roku utvrde i donesu poseban zakon kojim bi se na sveobuhvatan način zaštitila duvanska industrija i javni interes države i građana Crne Gore, kao i uredila sva pitanja koja se odnose na privatizaciju duvanske industrije, što istovremeno znači obustavu svih započetih radnji u vezi sa tenderom povodom privatizacije NDKP-a do donošenja navedenog posebnog zakona“, navodi se u Nacrtu predloga.

Skupština će dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) na dalje postupanje dokumentaciju kojom je Anketni odbor raspolagao prilikom sprovođenja parlamentarne istrage, detaljne zapisnike sa sjednica koji čine sastavni dio Izvještaja Anketnog odbora koji sadrži sveobuhvatan pregled rada Odbora, odnosno ključne nalaze i konstatacije do kojih je Odbor došao na osnovu dostavljene dokumentacije i uzetih izjava lica, kao i predlog mjera.

Damjanović je saopštio agenciji Mina-business da će se o Nacrtu predloga izvještaja članovi Odbora izjasniti na narednoj sjednici Anketnog odbora, nakon rasprave i podnošenja eventualnih primjedbi i sugestija na Nacrt. 

„Sjednica će biti zakazana kada se za to steknu uslovi, imajući u vidu činjenicu da Anketni odbor duže vrijeme funkcioniše bez dva člana koji ne učestvuju u radu Skupštine“, rekao je Damjanović.

On je, odgovarajući na pitanje da li će tražiti naknadu za rad članova Odbora, rekao da, za razliku od ranija dva puta, neće predlagati posebne naknade.

 

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo