Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Rtcg.me ]

22. 12. 2015. 12:36 >> 16:27

RASPRAVA O BUDŽETU

Za vlast razvojni, za opoziciju dužnički

Skupština Crne Gore raspravljala je danas o Zakonu o budžetu za 2016. godinu, koji iznosi 2,125 milijardi eura i za 162 miliona eura je veći od ovogodišnjeg. Za poslanike DPS-a, BS i LP budžet je dobro planiran, razvojni i socijalni. Na drugoj strani, opoziciju brine javni dug koji će u 2016. porasti na oko 64 odsto BDP, kao i planirana nova zaduživanja od oko 688 miliona eura.

Kako je objasnio potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović, od ukupnog iznosa budžeta na tekuću potrošnju odnosi se 773 miliona eura, što je 94 milona više nego u 2015.

U odnosu na kapitalnu potrošnju to je 335 miliona, 50 miliona više, na budžet državnih fondova odnosi se 626 miliona, 23 miliona više nego ove godine, a na transakcije finansiranja, odnosno refinansiranja dijela dospijeća javnog duga, odnosi se 391 milion eura, što je 5 miliona eura od ovogodišnjih.

Očekivanje je da će BDP biti 3,87 milijardi eura, uz realan rast od 4,1 odsto.

Kako je saopštio Lazović, cilj ekonomske politike je da pruži podršku razvoju i stvaranju novih vrijednosti. Prioritet će biti, kako kaže, i povećanje zarada u javnom sektoru.

"Pored toga, u 2016. biće neophodno zaduživanje od 688 miliona eura, od čega se 391 milion eura odnosi na otplatu ranijeg duga, 255 miliona duga za izgradnju autoputa, 36 miliona za pokriće budžetskog deficita i šest miliona za izmirenje duga Fonda za zdravstvo", kazao je Lazović.

Za poslanike vladajuće koalicije budžet je dobro planiran, razvojni i socijalni. Na drugoj strani opoziciju birine javni dug koji će porasti na oko 64 odsto BDP, a planirana su i nova zaduživanja od oko 688 miliona eura.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao je da budžet za narednu godinu dobro planiran. On je saopštio i da će državni dug u 2016. biti oko 64 odsto BDP-a.

“Poreski dug ključna je ranjivost i očekujem da ćemo u ovoj oblasti imati silazni trend. Predloženi budžet možemo smatrati i kao razvojni i socijani”, kazao je Lazović.

Naveo je i da transferi za socijalnu zaštitu iznose 532 miliona eura i veći su za 5,4 odsto na 2015. godinu. “Da li planirate za 2016. povećanje penzija”, pitao je Jelić.

Poslanica DF-a Jelisava Kalezić kritikovala je povećanje javnog duga, i nova zaduživanja planirana na 688 miliona eura u 2016.

“To znači da će se svako od nas mjesečno zadužiti oko 90 eura, tako je kad se prevede na realan svakodnevni život. Što znači da će se ovo odraziti na realan standard građana”, upozorila je Kalezić. 

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović saopštio je da u budžetu svaki treći euro ide na finansiranje izdataka, te za kamate dajemo više nego za kapitalni budžet.

“Nije on ni socijalni ni razvojni on je izborni i budžet, koji će se mijenjati ad hoc kako se budu izbori približavali i budžet u kojem će od projekcija ostati mrtvo slovo na papiru”, kazao je Damjanović.

I za nezavisnog poslanika Velizara Kaluđerovića sporna su planirana zaduživanja i njihovo pravno definisanje. Kada je riječ o planiranim socijalnim davanjima on je kazao da su to uvijek prisutne zloputrebe.

Poslanik SDP-a Rifat Rastoder kaže da ohrabruju pretpostavke o značajnom rastu izvornih prihoda, kao i što učešće tekuće potrošnje bilježi pad, dok raste kapitalni, odnosno razvojni dio budžeta.

“Koliko je realna pretpostavka rasta, kada u EU imamo predviđanja od 1,5 odsto, a kod nas se predviđa na rast 4,3 odsto”, pitao je Rastoder.

Iz Pozitivne Crne Gore su upozorili da imamo, kao i u prethodnim budžetima, povećanje javnog duga. “Mi imamo konstantan proces u kojem se država dodatno zadužuje, u kojem trošimo više nego što zarađujemo”, kazao je poslanik Pozitivne Goran Tuponja.

On je saopštio i da budžet nije razvojni, ako makroekonomski pokazatelji u proteklih pet godina kažu da imamo porast broja nezaposlenih, pad zaposlenosti, porast javnog duga i uravnoteženu prosječnu platu od oko 470 - 480 eura. “Konstantno raste i broj penzionera, čime se opterećuje budžet”, kazao je Tuponja.

I lider LP Andrija Popović kaže da je budžet razvojni i socijalni. "Treba da nastavimo snažne mjesre fiskalne konsolidacije uz sužavanje sive ekonomije", kazao je Popović. Iz Bošnjačke stranke su poručili da će glasati za budžet.

Ministar Lazović je odgovarajući na komentare poslanika, kazao da generalno povećanje duga u ekonomije nije dobro, ali dodao da su danas najzaduženije države na svijetu i najrazvijenije kao što su Amerika, Velika Britanija, Japan...

“Već dvanaest država EU su već odavno prekršile kriterijume iz Mastrihta. Ono što je bitno jeste da mi obezbjeđujemo visoke stope rasta od kojih ćemo moći da vraćamo dug i da obezbijedimo povećanje životnog standarda stanovništva”, poručio je Lazović i dodao da od država regiona imamo najveće stope ekonomskog rasta, te da možemo reći da smo uspješna ekonomija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније