Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Atlas TV

05. 05. 2016. 18:15 >> 18:01

FORUM U SARAJEVU

Povezati region kroz ekonomske koridore

Evropska unija najelitniji je ekonomsko-politički projekat koji region zapadnog Balkana mora ostvariti, ocijenjeno je na panel diskusiji "Jedan region, jedna ekonomija - povezivanje regiona kroz ekonomske koridore", u okviru Međunarodne investicione konferencije Sarajevo Business Forum.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kazao je da je Kina pronašla interes da se pojavi na Jugoistoku Evrope. "Prepoznali su nas kao regiju", rekao je Mesić i dodao da se na ovim prostorima, makar kada je o Hrvatskoj riječ, boje restauracije Jugoslavije.

"Jer ako smo imali Jugoslaviju, prvu i drugu, kome pada napamet da ide u treći eksperiment, kada su prva i druga Jugoslavija propale kako su propale. Sada idemo u najveću i najelitniju asocijaciju, a to je EU, koja nam svima omogućava da ostvarimo svoje interese", kaže Mesić.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević kaže da je Jugoslavija iako je Mesić pominje kao „krvavu“, imala nešto pozitivno, kadrove koji i dan-danas nešto znače. On kaže da region pokušavaju danas da udruže strane kompanije, koje su dosad dolazile direktno u države bivše Jugoslavije, ne prepoznajući ih kroz region.

"Došli su Italijani u Crnu Goru, Arapi, Kinezi. Saudijska Arabija u Bosnu... Ali nemamo zajedničko tržište koji bi trebalo da im predstavimo, kako bi se oni osjećali komotnije, jer ono ima i jezičku podlogu", kaže predsjednik Atlas Grupe.

Knežević je kazao i što smeta stranim investitorima u Crnoj Gori. "Prošle godine zamalo da izbije rat u Crnoj Gori oko radnih dozvola za sezonce“, naveo je on i dodao da se sam zalaže za lakše poslovanje stranih investitora budući da je član "Samita 100" i da radi u regionu.

"Ali dosta teško ide", kaže Knežević i dodaje da političare ne bi trebalo slušati jer nemaju sluha za biznismene.

„Političari slušaju biznismene samo kad im treba neka pomoć. Oni velike projekte koriste kao platformu za napadanje političkih protivnika. Ako dovedete investitora, onda druga politička opcija to koristi kao platformu da ga napada, za kupovinu političkih poena. To nije dobro“, poručuje Knežević.

Bivši predsjedsvajući vjeća ministara BIH Zlatko Lagumdžija smatra da je osnovno odgovoriti na pitanje zašto bi neko trebalo da ulaže u region. Isplati se, kako tvrdi, doći u prostor koji čine zemlje u razvoju, ako se ima na raspolaganju tržište razvijenih zemalja.

„Kad neko dođe u BiH, prvo mu kažemo nije došao na tri-četiri miliona, nego na 20 miliona CEFTE , a onda da ima pristupa sumi od 500 miliona Evropske unije i 80 miliona Turske“, kaže Lagumdžija.

Učesnici panela bili su i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk i vlasnik Agrokora Ante Todorić. Moderator panela bio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Iz Crne Gore na Forumu je učestvovao i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji smatra da je ovaj događaj značajan za našu zemlju jer je globalan, a da je to pristup kojem teži Crna Gora. Naveo je i oblasti u kojima je region konkurentan, prije svega turizam, poljoprivreda i energetika.

„Međutim, značajno je naglasiti, stvaranje adekvatnog ambijenta za bavljenje biznisom. Sjutra ćemo možda biti konkurentni u nekim industrijama za koje možda ne znamo ni da postoje. Suština je razvijanje dobrog poslovnog okruženja, a obaveza države je da napravi najbolji mogući okvir za različite vrste preduzetničke inicijative“, kaže Kavarić.

Sedmi Sarajevo Business Forum otvoren je juče pod sloganom Perspektive Kina +16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, a zatvršava se danas. Međunarodna investicijska konferencija koju je organizovala BBI banka u saradnji sa Vijećem ministara BiH najveća je do sada po broju učesnika. Učestvuje više od hiljadu predstavnika iz preko 30 zemalja svijeta od Amerike do Malezije i Kine.

Glavni cilj foruma bio je predstavljanje privrednih potencijala zemalja Jugoistočne Evrope uz mogućnosti saradnje s Kinom, kao privrednom silom. Delegaciju Kine ove godine na SBF-u činilo je 150 članova. Kina cijeli region posmatra kao jedan ekonomski prostor. Prisustvo Kine u regionu je sve je evidentnije, ali teško se može reći da su zemlje regiona spremne da uzmu ono što im se nudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније