Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 05. 2013. 08:18 >> 08:47

KAP

Danas o gašenju ćelija

Menadžment podgoričkog Kombinata aluminijuma trebalo bi danas da se izjasni o eventualnom gašenju ćelija u pogonu Elektrolize, ukoliko izostane rješenje za pitanje snabdijevanja kompanije električnom energijom.

Predstavnik Vlade u Odboru direktora KAP-a Nebojša Dožić, ranije je upozorio da je ostalo malo vremena da nadležni nađu rješenje za taj problem, jer će, u suprotnom, biti naloženo gašenje ćelija.

Rješenju se nadaju i predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koji tvrde da je energetska mreža ugrožena i da nije moguće procijeniti koliko će sistem moći tako da funkcioniše.

Skupština je krajem aprila usvojila nove zaključke za rješavanje problema u KAP-u koji, kako tvrde u Vladi, predstavlja zeleno svjetlo izvršnoj vlasti za rješavanje dijela problema koji se odnosi na Elektroprivredu i definisanje modela rješenja koje će se naći pred poslanicima.

Nove zaključke, koje je usvojila Skupština, zajedno sa amandmanima predložila je Socijalistička narodna partija, a prihvatio parlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet. Skupštinski Odbor ranije je, na sjednici 25. marta, odbio Vladin predlog zaključaka, koji je, između ostalog, podrazumijevao prihvatanje ponude ruskog vlasnika u KAP-u, Centralno-evropske aluminijumske kompanije, da na crnogorsku izvršnu vlast odmah besplatno prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

Jedan od zaključaka je da Vlada do 20. maja formira stručni tim koji bi radio analizu održivosti aluminijumske industrije.

Zaključci, između ostalog, podrazumijevaju nastavak poslovanja i kontinuitet proizvodnje u energetsko-metalurškom reprolancu bez obzira na način raskida saradnje sa CEAC-om.

Usvojeni zaključci predstavljaju cjelinu sa onima koje je usvojila Skupština 29. februara i 8. juna prošle godine.

Predviđena je i obaveza Vlade da najmanje jednom u tri mjeseca Skupštini podnese detaljne informacije o problematici poslovanja KAP-a i Rudnika boksita i realizaciji zaključaka u vezi sa tim.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније