Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 05. 2016. 19:30 >> 19:14

SPORAZUM SA ITALIJOM

Podrška na putu usvajanja standarda EU

Crna Gora će u procesu uspostavljanja funkcionalnog sistema bezbjednosti hrane i primjene standarda EU, u narednom periodu imati još jaču podršku Italije. Sporazum o saradnji u oblasti veterine i bezbjednosti hrane, koji je danas u Podgorici potpisan između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i nadležnih institucija Italije, unaprijediće saradnju stručnih službi, laboratorija i ostalih nadležnih institucija dvije zemlje.

Sporazum su potpisali direktorica Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede Vesna Daković, a sa italijanske strane generalni direktor za bezbijednost hrane Italije Đuzepe Roko i predstavnik Ministarstva zdravlja za veterinarsku medicinu Silvio Borelo.

Potpisnici su istakli da će saradnja u oblasti veterine, kroz razmjenu tehničkog osoblja, eksperata i znanja o naučnim i tehničkim dostignućima, doprinijeti i obezbjeđivanju stabilnog epizootiloškog područja zemalja potpisnica.

Daković je podsjetila da je Ministarstvo poljoprivrede u prethodnom periodu intenzivno radilo na uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane prema EU standardima, što je za rezultat imalo i ispunjavanje obaveza za otvaranje pregovora sa EU u poglavlju 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

„Jačanje administrativnih kapaciteta državnih organa neophodan je preduslov za nastavak integracionog procesa Crne Gore, kako bi se institucije adekvatno pripremile za implementaciju evropskih i međunarodnih standarda. Uzimajući u obzir ograničene mogućnosti, ali i potrebe Crne Gore, opravdano je koristiti znanja, iskustava i kapacitete zemalja članica, a posebno onih koji su nam geografski, kulturološki i tradicionalno bliski, kao što je Italija“, kazala je Daković.

Generalni direktor Direktorata za bezbijednost hrane Italije Đuzepe Roko istakao je da je Italija sporazumom želi da pokrije saradnju sa Crnom Gorom u kompletnom procesu proizvodnje hrane do prerade u finalne proizvode životinjskog porijekla, kako bi se Crnoj Gori olakšao put prilagođavanja EU standardima.

“Spremni smo da vam pomognemo u svemu što su u ovoj oblasti vaše obaveze prema EU, ali i potrebe. Prenijećemo iskustva Italije, jer ni naš put prema uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane kakvog danas imamo nije prošao bez poteškoća“, kazao je Roko. On je posebno istakao spremnost da podrže crnogorsku administraciju u ispunjavanju ključnih obaveza iz pristupanja, kao što su uspostavljanje nacionalnog integrisanog plana kontrole, stvaranje mreže kontrolnih punktova na granicama i drugih.

Predstavnik Ministarstva zdravlja za veterinarsku medicinu Italije Silvio Borelo istakao je da je saradnja dvije zemlje na konkretnim projektima veoma značajna za obje zemlje u momentu kada su u EU na snazi nove i kompleksne regulative vezane za zdravlje životinja i bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

„Bolesti životinja ne poznaju granice. Zato je značajno da unapređujemo saradnju koja je inače bila na zavidnom nivou. Regulativa EU u oblasti zdravlja životinja i bezbjednosti hrane je kompleksna i bićemo sa vama na putu primjene te regulative. Italija može da vam ponudi i direktne usluge putem sanitarnih službi kako državnih i regionalnih, ali i tehničko-naučnu saradnju posredstvom mreže renomiranih instituta“, kazao je Borelo.

On je dodao da će međusobna saradnja dvije zemlje biti značajna i kada Crna Gora bude u okviru EU.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније