Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

09. 06. 2016. 22:58 >> 22:40

STRATEGIJA EBRD

Poljoprivreda i turizam: Osnažiti privatnike

Poljoprivreda, turizam, energetika i saobraćajna infrastruktura oblasti su koje će biti u fokusu buduće saradnje Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ocijenjeno je na sastanku predstavnika te finansijske institucije s potpredsjednikom Vlade, Petrom Ivanovićem.

Iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću saopšteno je da će poljoprivreda, turizam, energetika i saobraćajna infrastruktura biti u fokusu buduće saradnje, s obzirom na potencijale koje ti sektori imaju za ukupan razvoj crnogorske ekonomije, ali i rezultate započetih prioritetnih projekata.

Šef za EBRD u Crnoj Gori, Đulio Moreno (Giulio Moreno), kazao je da je ta finansijska institucija prepoznala crnogorsku poljoprivredu kao pouzdanu u smislu opravdanosti ulaganja u njen dalji razvoj i da će imati značajno mjesto u novom strateškom okviru za saradnju sa Crnom Gorom.

Direktor EBRD za zapadni Balkan, Holger Muent, rekao je da će nova strategija biti bazirana na snaženju privatnog sektora, posebno u oblastima poljoprivrede i turizma, kao i njihovom povezivanju u cilju razvoja lokalnih ekonomija.

Prema njegovim riječima, kao konkurentni, prepoznati su projekti iskorišćavanja energetskih potencijala Crne Gore, ali i razvoj saobraćajne infrastrukture kao pretpostavke bržeg ekonomskog rasta.

Ivanović je saopštio da su pozitivni trendovi u oblasti poljoprivrede rezultat, prije svega, promjene koncepta razvoja iz agrosocijale u agrobiznis, kao i intenzivnog procesa edukacije poljoprivrednih proizvođača.

Ona smatra da bi jedan od najvažnijih segmenata buduće saradnje sa EBRD trebalo da bude usmjeren na podršku daljoj edukaciji i povećanju nivoa znanja, naročito mladih ljudi.

Ivanović je objasnio i značaj daljeg razvoja infrastrukture u poljoprivredi za valorizaciju potencijala u toj oblasti, posebno izgradnje irigacionih sistema.

On je podsjetio da su u toku pregovori sa Međunarodnim fondom za poljoprivredu (IFAD) u dijelu podrške uspostavljanju potrebne infrastrukture, ali da prostora ima i za uključivanje EBRD u slične projekte.

„Treba iskoristiti mogućnosti koje postoje u sektorima pčelarstva, maslinarstva, vinogradarstva, drvoprerade i korišćenja vodnih potencijala. Prioritet crnogorske poljoprivrede je da se kvalitetom izbori za tržište“, naveo je Ivanović.

On je najavio i pokretanje novog projekta posebne internet platforme, koja je zamišljena da objedini registrovane proizvođače, nadležne institucije i potrošače, a koja će najbolji efekat dati u povezivanju sa turističkim tržištem.

Ivanović je upoznao sagovornike sa aktivnostima Vlade na formiranju Savjeta za konkuretnost, koji će raditi na identifikovanju konkuretnih oblasti i sagledavanju mogućnosti za realizaciju konkretnih projekata koji će donijeti nova radna mjesta, rast proizvodnje i dodate vrijednosti. 

On je ocijenio i da postoje realne šanse da projekti u oblati energetike i turizma budu konkurentni ne samo u regionu.

Na sastanku su predstavljeni projekti kroz koje su crnogorskim proizvođačima na raspolaganju značajna sredstva grant podrške EU koje se dodjeljuju nakon što se investicija realizuje, ali i ograničenja zbog slabe bankarske podrške. 

Predstavnici EBRD su pokazali spremnost da pomognu na tom planu. 

Ivanović je govorio i o značaju povoljnog kreditnog aranžmana sa Abu Dabi razvojnim fondom za razvoj crnogorske agroindustrije. Sagovornici su zaključili da će, nakon što su definisane prioritetne oblasti buduće saradnje, u narednom periodu predstavnici EBRD i Vlade ući u fazu detaljnijeg razmatranja konkretnih projekata.

Na sastanku su predstavljeni pozitivni rezultati podrške EBRD projektima u Crnoj Gori u prethodnom periodu, na bazi kojih je urađena i analiza i definisani prioriteti za dalju saradnju. 

Prepoznata je, kako se navodi, i potreba da se nastavi podrška privatnom sektoru kroz rast standarda i konkuretnosti, a poseban akcenat stavljen je na obrazovanje i edukaciju mladih ljudi koji će nova znanja primijeniti u biznisu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније