Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 05. 2013. 18:41 >> 19:56

SAGLASAN SA MMF-OM

Gligorov: Veći PDV dobra mjera

Analitičar Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov je u intervjuu za Radio Crne Gore saopštio da nije iznenađen preporukom Međunarodnog Monetarnog Fonda da se u Crnoj Gori poveća PDV.

„Stopa PDV-a je i inače bila niska u Crnoj Gori. Povećanje od dva procenta će se pokazati kao dobra mjera, ukoliko za rezultat bude imala smanjenje uvoza“, kazao je Gligorov.



Analize Vladimira Gligorova uglavnom su saglasne sa procjenama MMF-a da će Crna Gora u ovoj godini zabilježiti rast ekonomije od jedan do dva odsto.

„Može se očekivati neki blagi oporavak crnogorske ekonomije koji u suštini nije bitno različit od stagnacije. U naredne dvije do tri godine teško je očekivati neki ozbiljniji oporavak i vraćanje na stope rasta na nivo iz 2008. Prednost Crne Gore u odnosu na ostale države je što ima malu ekonomiju, otvorenu privredu i mogućnost za razvoj turizma. Dosta će zavisiti od narednih poteza Vlade i njenog vođenja ekonomske politike“, kazao je sagovornik Radija Crne Gore.

Gligorov ne smatra da je trenutni javni dug Crne Gore zabrinjavajući, ali podržava namjeru Vlade da se nizom mjera u narednom periodu on smanji.

„Ne mislim da je javni dug glavni problem Crne Gore. Dug još nije u nekoj zoni koja bi bila zabrinjavajuća. Sa druge strane, dobra je zamisao Vlade Crne Gore da postepeno smanjuje javnu potrošnju čime će se smanjivati i javni dug“.

Gradnja auto puta bi se pozitivno odrazila na crnogorsku ekonomiju, smatra Gligorov.

„U vrijeme krize treba ući u realizaciju krupnih infrastrukturnih projekata, jer su oni isplativi na duži rok“, poručio je analitičar bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije.

Kako je kazao, treba pažljivo pristupiti preporuci MMF-a da treba razmisliti o mogućem gašenju Kombinata aluminijuma.

„Nijesam siguran da je analiza oko održivosti Kombinata aluminijuma valjano urađena. Obično se u kriznim vremenima preduzimaju koraci koji vode ka likvidaciji, tome ide na ruku što Crna Gora nije iskoristila dobra vremena za proizvodnju aluminijuma. Ipak, ne vjerujem da ima smisla donositi tako krupnu odluku na osnovu trenutnog stanja stvari, ali jeste ozbiljna alternativa gašenje Kombinata ako se na kraju ispostavi da on predstavlja suviše veliki teret za malu državu poput Crne Gore“, kazao je Gligorov.


Milutin Tomašević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније