Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: O.Z. [ Mina Business ]

20. 07. 2016. 17:59 >> 17:39

PRODAJA DUVANSKOG

Usvojen Damjanovićev predlog izvještaja

Anketni odbor za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) usvojio je predlog izvještaja, sa zaključcima i mjerama, koji je dostavio njegov predsjednik, Aleksandar Damjanović.

Za usvajanje predloga izvještaja o radu Anketnog odbora, sa predloženim mjerama i zaključcima, koji je dostavio Damjanović, glasalo je sedam poslanika. Nije bilo protiv ni uzdržanih.

O njemu će se izjasniti parlament.

Predlog tehničkog izvještaja, koji su dostavili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, Predrag Sekulić, Milorad Vuletić i Bošnjačke stranke (BS), Almer Kalač, nije dobio potrebnu većinu. Oni danas nijesu prisustvovali sjednici Anketnog odbora.

Damjanović je kazao da je od Čavora, koji je zamjenik predsjednika Anketnog odbora, dobio dopis kojim je zahtijevao odlaganje današnje sjednice do dobijanja mišljenja Kolegijuma Skupštine.

Čavor je zatražio mišljenje Kolegijuma o daljem radu Anketnog odbora zbog rokova koji su probijeni za skoro devet mjeseci.

Damjanović je saopštio da nema formalnog elementa da bi se odložila današnja sjednica jer je, kako je objasnio, Zakonom o parlamentarnoj istrazi propisano da Anketni odbor prestaje sa radom danom odlučivanja u Skupštini o njegovom izvještaju.

Anketni odbor Skupštine, od septembra prošle godine, saslušavao je više bivših funkcionera, predstavnika kupaca i sindikata DKP-a o okolnosti prodaje te državne imovine. Saslušano je 13 osoba, dok se dvije nijesu odazvale pozivu.

U predlogu zaključaka i mjera izvještaja koji je dostavio Damjanović navodi se da Skupština poziva nadležne organe da, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, preduzmu aktivnosti da se Ugovor o kupoprodaji DKP-a proglasi ništavnim, imajući u vidu da je njime prekršeno više odredbi Zakona o insolventnosti privrednih društava, posebno u dijelu odredbi koje se tiču ograničenja prenosa i prodaje imovine dužnika, kada je podnio izjavu o namjeri da napravi reorganizaciju.

„Takođe, razlog za ništavnost Ugovora postoji i u činjenici koju je Anketni odbor utvrdio, a to je da Ugovor i Sporazum o uslovima i načinu realizacije urbanističkog lokaliteta DKP sadrže odredbe koje su omogućile kupcu određene povoljnosti, a koje nijesu bile poznate u trenutku objavljivanja oglasa o javnom nadmetanju za prodaju nepokretnosti stečajnog dužnika DKP u stečaju“, dodaje se u zaključcima.

Skupština će, kako se precizira, sprovesti mjere iz svoje nadležnosti za utvrđivanje odgovornosti državnih funkcionera, potpisnika Sporazuma o uslovima i načinu realizacije urbanističkog lokaliteta DKP, zaključenog 12. jula 2010. godine, između Vlade, Glavnog grada Podgorica i Zetagradnje, Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti DKP od 21. juna 2010. godine, kao i dva aneksa Ugovora zaključena 11. maja 2011. godine i 15. maja 2012. godine, odnosno osoba koje su u svojstvu predstavnika organa državne, stečajne uprave, kao i organa lokalne samouprave učestvovala u sačinjavanju tih dokumenata, imajući u vidu da je na osnovu njihovih odredbi došlo do značajnog umanjenja prvobitno Ugovorom utvrđene kupoprodajne cijene.

„Skupština insistira da Ustavom ovlašćeni predlagači zakona u najkraćem mogućem roku utvrde i donesu poseban zakon kojim bi se na sveobuhvatan način zaštitila duvanska industrija i javni interes države i građana Crne Gore, kao i uredila sva pitanja koja se odnose na privatizaciju duvanske industrije, što istovremeno znači obustavu svih započetih radnji u vezi sa tenderom povodom privatizacije NDKP-a do donošenja navedenog posebnog zakona“, navodi se u predlogu zaključaka.

Skupština će, kako se navodi u zaključcima, dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) na dalje postupanje dokumentaciju kojom je Anketni odbor raspolagao prilikom sprovođenja parlamentarne istrage, detaljne zapisnike sa sjednica koji čine sastavni dio Izvještaja Anketnog odbora koji sadrži sveobuhvatan pregled rada Odbora, odnosno ključne nalaze i konstatacije do kojih je Odbor došao na osnovu dostavljene dokumentacije i uzetih izjava osoba, kao i predlog mjera.

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović, saopštio je da je Apelacioni sud po drugi put ukinuo presudu Privrednog suda kojom je bila odbijena tužba manjinskih akcionara da se proglasi ništavnim ugovor o kupoprodaji kompletne imovine DKP-a.

„Detalji tog ugovora su skandalozni i na ogromnu štetu javnog interesa, zaposlenih i manjinskih akcionara. Apelacioni sud jasno upozorava Privredni sud da u ponovnom odlučivanju po službenoj dužnosti stoji obaveza suda da cijeni da li je povrijeđen Zakon o insolventnosti privrednih društava“, kazao je Kaluđerović.

On tvrdi da taj zakon jeste povrijeđen, jer jasno propisuje da ne može doći do prodaje imovine stečajnog dužnika, ako je najavljen Plan reorganzacije.

"Plan reorganizacije je bio najavljen i usvojen je tek u novembru 2010. godine. Stečajni upravnik je prodao kompletnu imovinu samo sedmicu nakon što je otvoren stečaj", poručio je Kaluđerović.

On je naveo da činjenica da po drugi put postoji presudu Apelacionog suda, njima kao parlamentarcima puno znači.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda (EPCG) 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније