Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B. [ Milica Kapa, TVCG ]

14. 02. 2024. 07:10 >> 15:43
2
Čitaj mi:

NVO Sektor

Podrška parlamentarnoj istrazi o ubistvima Jovanovića i Bulatovića

Aktuelna dešavanja u bezbjednosnom sektoru bila su i povod da se ponovo pokrene priča o formiranju anketnih odbora. Iako podržavaju ideju o pokretanju parlamentarne istrage ubistava Duška Jovanovića i Pavla Bulatovića, aferama Prvi milion, Koverta i Ničija kuća, sagovornici TVCG sumnjaju u spremnost opozicije da otvoreno razgovara na te teme. Upozoravaju i na zakonska ograničenja.

Nakon što je predsjednik Skupštine Andrija Mandić pozvao da se formira anketni odbor koji bi se bavio ubistvima Duška Jovanovića i Pavla Bulatovića, aferama Prvi milion, Koverta i Ničija kuća, mehanizam parlamentarnog nadzora ponovo je aktuelizovan.

No, direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković sumnja u spremnost poslanika iz redova opozicije da riješe ta pitanja, dok iz Instituta alternativa upozoravaju na zakonska ograničenja.

"Mislim da tim temama treba prvenstveno da se bavi tužilaštvo. Zaista sam skeptična da anketni odbor kojim će predsjedavati poslanik opozicije, pogotovo DPS-a, može biti zainteresovan po pitanju rješavanja ničije kuće ili ubistva Duška Jovanovića, jer su to pitanja koja su se dešavala u njihovom mandatu i koja su vezana za tu političku strukturu", kaže Ćalović Marković.

Bojana Pravilović iz Instituta alternativa ukazuje da ukoliko se radi o događaju gdje je sudski postupak u toku, zakon i poslovnik ne dozvoljavaju formiranje anketnog odbora.

Bez obzira na ograničenja, Ćalović-Marković podržava formiranje anketnog odbora, čiji rad vidi kao test za opoziciju.

"Mislim da ga treba formirati da bi se testirao taj mehanizam u ovom sazivu skupštine, ali sam skeptična s obzirom na to kakvi su bili prethodni rezultati, da će to dati ozbiljnijeg efekta. Međutim, skrenuće pažnju javnosti na neku temu, iako neće dovesti do konkretnih rezultata", smatra Ćalović-Marković.

Da je dijelu opozicije, ipak, u interesu da se o neriješenim slučajevima govori u parlamentu, smatra Aleksandar Damjanović, predsjednik nekadašnjeg Anketnog odbora koji se bavio istragom prodaje Duvanskog kombinata.

"Isključivo je stvar na političkim akterima da ovaj instrument shvate kao kontrolni mehanizam rada uprave, bez obzira ko je većina ko opozicija. Ukoliko volja postoji i želja da se dođe do rezultata, onda ima smisla da se ide u anketni odbor", ocijenio je Damjanović.

No, da Skupština nema tradiciju sprovođenja parlamentarnih istraga, te da odbori koji su se bavili aferama Telekom i Snimak, ali i Duvanskim kombinatom, nijesu doveli do rezultata i političke odgovornosti javnih funkcionera, poručuju iz Instituta alternativa.

"Što na neki način govori da nemamo objektivne podatke i da su građani ostali uskraćeni za informacije i možemo reći da je propao rad tih odbora", kaže Bojana Pravilović.

A propao je i pokušaj sprovođenja parlamentarne istrage afere Možura i postupanja policije u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније