Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 12. 2016. 21:46 >> 21:25

SAVJET ZA PRIVATIZACIJU

Usvojeni izvještaji o investicijama

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je danas izvještaje o realizovanim investicijama po osnovu ugovora koji se odnose na Orjenski bataljon u Kumboru i projekta Lustica bay, kao i odluke u vezi zakupa zemljišta na hercegnovskom dijelu Luštice.

Izvještaji će, kako je najavljeno, biti upućeni Skupštini na razmatranje i usvajanje.

„U Izvještaju o realizaciji Ugovora o dugoročnom zakupu lokacije kasarne „Orjenski bataljon“, Kumbor za perod januar 2015. – avgust ove godine konstatuje se da je Kompanija Azmont Investments u prošloj i za 8 mjeseci ove godine realizovala investicione i druge aktivnosti u visini od oko 37 miliona EUR, a od početka projekta je uloženo oko 174 miliona“, ocijenjeno je na prvoj sjednici u novom sazivu kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Duško Marković .

„Ugovorom je predviđeno da će se u prve četiri godine od njegovog stupanja na snagu (13. februar 2013. godine) investirati 52 miliona EUR u pripremne radove i izgradnju hotelskih sadržaja, dok će se cjelokupna investicija, u iznosu od 258 miliona EUR realizovati u periodu od osam godina“, kaže se u saopštenju.

Imajući u vidu ove činjenice, Savjet je konstatovao da ostvareni stepen i dinamika ispunjavanja ugovornih obaveza potvrđuju da se radi o ozbiljnom investitoru i kvalitetnom projektu od višestrukog značaja za Crnu Goru.

„U tom kontekstu, posebno je naglašeno da početak izgradnje hotela One & Only predstavlja značajan događaj za razvoj hotelske industrije u Crnoj Gori, kao i njeno pozicioniranje na rneđunarodnom turističkom tržištu. U septembru ove godine na gradilištu je, u svim sve fazama izgradnje, bilo angažovano oko 850 osoba, od kojih je 52 odsto iz Crne Gore, dok plaćeni porezi i doprinosi za 60 zaposlenih u Azmont Investments-u za prošlu godinu ukupno iznose preko 1,5 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

U Izvještaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora za projekat Luštica bay, za period 2015 - avgust 2016. godine, konstatuje se da je Kompanija Luštica Development u prošloj godini i za osam mjeseci ove realizovala investicione obaveze u visini od oko 36 miliona EUR, a od početka projekta je uloženo ukupno 85 miliona EUR, u izgradnju vila i apartmana u budućem hotelskom kompleksu, u pripremne radove za izgradnju hotela i golf terena, u izgradnju marine i drugo.

„Savjet je usvojio Izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi sa Ugovorom o kupoprodaji akcija privrednog društva „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ – Bar, koji je pripremila revizorska kuća „Ernst & Young” iz Podgorice. Tim povodom, Savjet je zaključio da Investitor „Global Ports” iz Turske kasni u realizaciji investicije, zbog čega će se od njega tražiti da dostavi jasan plan za zaključenje ugovorene investicije“, piše u saopštenju.

Usvajajući Izvještaj o realizaciji investicionog programa - izgradnja hotela „Park“ u Bijeloj,Savjet je konstatovao da je investitor „Carine” Podgorica prije roka realizovao sve ugovorene obaveze.

Kaže se da su se ispunjenjem investicionih obaveza stekli uslovi za brisanje hipoteke koja je stavljena u korist Vlade Crne Gore kao garancija.

„Usvojeni su i izvještaji revizorske kuće „Eurorev“ iz Podgorice o o kontroli poštovanja obaveza iz Ugovora o prodaji 100 postotnog udjela u „Montenegro defence industry“ Podgorica i Ugovora o prodaji kapitala Hemijske industrije „Poliex“ – Berane. U izvještajima je konstatovano da su investitori ispunili ugovorne obaveze“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je donijeta Odluka o pokretanju postupka prodaje manjinskog paketa akcija društva „Tara aerospace and defence product“ – Mojkovac.

„Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju Komisije za aukciju o realizaciji Zaključka Savjeta broj 01-276 od petog oktobra ove godinekoji se odnosi na postupak prodaje hotela „Piva“ u Plužinama. Tim povodom, zadužena je Komisija za aukciju da sprovede postupak prodaje tog hotela koji je dio imovine Hotelske grupe“ Budvanska rivijera“ – Budva“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je u okviru kadrovskih pitanja, Savjet formirao Komisiju za imovinska pitanja i imenovao Komisiju za aukciju i tri tenderske komisije.

Savjet je imenovao i Odbor za upravljanje drugom fazom projekta Socijalni karton - Integrisani informacioni sistem socijalnog staranja (IISSS).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније