Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

18. 02. 2017. 12:53 >> 12:29

POSLOVNI AMBIJENT

AmCham: Neophodna značajna poboljšanja

Trajanje sudskih postupaka i obim sive ekonomije i dalje su glavna pitanja koja brinu većinu kompanija članica Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), dok je veliki broj njih zadovoljan telekomunikacionom infrastrukturom u državi.

U izvještaju o poslovnom ambijentu u prošloj godini, koji je AmCham ove sedmice predstavio u Podgorici, navodi se da sveukupna prosječna ocjena koja je dodijeljena poslovnom ambijentu u Crnoj Gori iznosi 5,57, što pokazuje da je još neophodno da se učine značajna poboljšanja kako bi se došlo do povoljnog poslovnog okruženja.

„Zanimljivo je što su energetski sektor i špedicija, odnosno distribucija, označeni kao sektori sa najpovoljnijim poslovnim ambijentom, dobivši ocjenu sedam. S druge strane, zabrinjavajuće je to što je sektor oglašavanja, odnosno medija ocijenjen najnižom ocjenom odnosno sa tri“, navodi se u izvještaju.

Članice AmCham-a smatraju da članstvo u Evropsku uniju (EU) i NATO ima veliki uticaj na privlačenje novih investicija.

„Oko 91 odsto članica vjeruje da će im profit biti dobar ili veoma dobar tokom ove godine“, dodaje se u izvještaju.

U oblasti vladavine prava, kompanije članice su ocijenile da sudski postupci i dalje traju godinama, spriječavajući investitore da svoje projekte završe na vrijeme i povećavajući im gubitke.

„Članice smatraju da bi trebalo povećati efikasnost sudova, a sudije obučiti u vezi sa funkcionisanjem tržišne ekonomije“, navodi se u izvještaju.

Oko 78 odsto članica ocijenile su stanje na tržištu rada kao loše ili veoma loše u ovogodišnjem istraživanju, u poređenju sa 60 odsto članica koje su isto to izjavile 2014. godine.

„Osnovni izazovi sa kojima se kompanije suočavaju su stope poreza i doprinosa zakonodavni okvir u oblasti rada u Crnoj Gori kao i nedostatak kvalifikovane radne snage“, objašnjeno je u izvještaju.

Radno zakonodavstvo Crne Gore, koje se sastoji od Zakona o radu i kolektivnih ugovora na različitim nivoima smatra se prevaziđenim i neusklađenim sa funkcionisanjem tržišta rada.

„Jedno od najznačajnijih unaprijeđenja u toj oblasti bila bi promjena trenutne procedure za otpuštanje radnika i jednostavnija definicija pojma zarade“, dodaje se u izvještaju.

Još jedno veoma važno pitanje koje prema mišljenju članica AmCham-a treba konstantno unaprijeđivati jesu znanja i vještine radne snage u Crnoj Gori.

„Kompanije teško da mogu da nađu kvalifikovane menadžere srednjeg nivoa, ali isto tako i radnike koji posjeduju određena specijalistička znanja potrebna u određenim privrednim granama“, precizira se u izvještaju.

Još jedan od problema sa kojima se poslodavci suočavaju jeste preferenca mladih da rade za državne organe umjesto za privatne kompanije.

AmCham je u okviru istraživanja od članica zatražila da ocjenom od jedan do deset ocijene ljudski kapital u Crnoj Gori. Dobijena prosječna ocjena je oko pet.

„Crnogorci su dobro ocijenjeni u komunikaciji, lakom zadržavanju, odanosti i kreativnosti. S druge strane, nijesu naročito dobri po pitanju samoinicijative, a najgore su ocijenjeni po pitanju poznavanja stranih jezika, osim engleskog. Pored toga i poznavanje engleskog je ocijenjeno ocjenom manjom od pet i neophodno ga je značajno unaprijediti“, dodaje se u izvještaju.

U oblasti oporezivanja kompanije i dalje smatraju da postoji neadekvatna komunikacija između najvažnijih kreatora politika u oblasti oporezivanja.

Zakoni i podzakonska akta, kako tvrde, često nijesu usaglašeni i jasni, a njihova primjena je podložna slobodnoj procjeni inspektora.

„Imovinsko-pravna pitanja, kao jedna od najvećih prepreka u procesu dobijanja građevinske dozvole i dalje nijesu riješena“, dodaje se u izvještaju.

Članice su veoma zadovoljne telekomunikacionom infrastrukturom u državi, a smatraju da željeznice, luke i aerodrome i dalje treba unaprijeđivati.

Članice AmCham-a su i dalje zabrinute po pitanju likvidnosti malih i srednjih preduzeća i smatraju da bi im trebalo omogućiti pristupačnije izvore finansiranja.

Izvještaj o poslovnom ambijentu u prošloj godini je četvrti te vrste koji je AmCham pripremila od svog osnivanja 2008. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније