Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

06. 05. 2017. 19:22 >> 18:55

RAZVOJ KLASTERA

Dostavljeno 17 aplikacija na javni poziv

Na javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu stiglo je 17 aplikacija, šest više nego u prošloj, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije

Javni poziv je bio raspisan od 27. marta i trajao je do 26. aprila, a od 17 projektnih predloga, 13 klastera apliciralo je sa jednim projektom, a dva klastera su dostavila dvije aplikacije. To znači da je 15 klastera koji su aplicirali za sredstva u okviru Programa.

Ministarstvo ekonomije je počelo sa ocjenjivanjem aplikacija što će sprovesti u tri faze: administrativna provjera, ocjenjivanje projektnog predloga i ocjenjivanje budžeta projektnog predloga, čija složenost zavisi od karaktera projekata sa kojima su klasteri aplicirali.

Završetak procesa ocjenjivanja očekuje se u drugoj polovini maja.

"Ministarstvo ekonomije je zadovoljno brojem dostavljenih aplikacija, s obzirom na to da pokazuje trend rasta broja zainteresovanih klastera iz godine u godinu. U prošloj godini 11 klastera je apliciralo za podršku u poslovanju, dok je u periodu od 2012. do 2015. godine prosječan broj dostavljenih aplikacija na godišnjem nivou bio šest", navodi se u saopštenju.

Izmjena Programa u prošloj godini, koja se, prije svega, odnosila na proširenje predmeta podrške pokazala se u potpunosti usklađena sa potrebama klastera, što se pozitivno odrazilo na njihovu zaiteresovanost da učestvuju u Programu, kao i spremnost da finansiraju dio ukupne investicije.

"Takođe, pozitivni rezultati prošle godine, intenzivna promocija Programa u ovoj godini, ali i povećanje maksimalnog iznosa subvencije po aplikaciji, privrednike je dodatno motivisalo da ojačaju saradnju sa svojim partnerima i počnu da razmišljaju u pravcu formiranja klastera", rekli su iz Ministarstva.

Program podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori Ministarstvo u kontinuitetu realizuje od 2012. godine. Budžet Programa za ovu godinu je 100 hiljada eura, a maksimalan iznos podrške po aplikaciji je 15 hiljada eura, odnosno 50 odsto investicije, odnosno 65 odsto za klastere koji djeluju u manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније