Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

23. 06. 2017. 14:05 >> 13:39

CEPS OBJAVIO STUDIJU

Socijalnom ekonomijom do veće zaposlenosti

Razvoj socijalne ekonomije može se direktno odraziti na povećanje zaposlenosti, veću inkluziju marginalizovanih grupa, veći dohodak po stanovniku i rješavanje različitih društvenih problema koje postojeći sistem ne može da riješi, kazao je Anto Janković autor studije pod nazivom Društveno preduzetništvo u funkciji ekonomskog razvoja Crne Gore.

Studiju  pod nazivom Društveno preduzetništvo u funkciji ekonomskog razvoja Crne Gore, autora Anta Jankovića, koja se, između ostalog, bavi potencijalima za razvoj tog koncepta u Crnoj Gori objavio je Centar za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS). 

Iz CEPS-a su naveli da se radi o prvoj, sveobuhvatnoj studiji koja prikazuje suštinu koncepta društvenog preduzetništva, primjere dobre prakse iz zemalja u kojima je on zaživio, kao i potencijal za razvoj, odnosno institucionalni okvir, mehanizme podrške, analizu postojećeg stanja i ključne preporuke.

Predstavnici CEPS-a su podsjetili da je jedino istraživanje rađeno na tu temu studija Socijalna ekonomija u Crnoj Gori iz 2006. godine, čiji je izdavač Zavod za zapošljavanje.

Studija Društveno preduzetništvo u funkciji ekonomskog razvoja Crne Gore se sastoji iz tri dijela, od kojih se prvi bavi razumijevanjem koncepta, drugi socijalnim preduzećima u svijetu, a treći socijalnom ekonomijom u Crnoj Gori.

Studija, kako je objašnjeno, pokazuje da su ciljevi socijalne ekonomije u potpunosti inkorporirani u svim strateškim dokumentima Crne Gore i da se radi o konceptu koji je razvijen u većini zemalja EU, s ciljem da se prevaziđu strukturni problemi koje ni tržište, ni država, nijesu u stanju sami da riješe.

U studiji je dat prikaz stanja socijalne ekonomije u Crnoj Gori, sa preporukama za razvoj tog koncepta, kao i odgovori na ključna pitanja koja su se javljala kada je u pitanju razvoj društvenog preduzetništva kod nas, poput tipova organizacija socijalne ekonomije, modela finansiranja i uspješne upravljačke strukture.

„Razvoj socijalne ekonomije može se direktno odraziti na povećanje zaposlenosti, veću inkluziju marginalizovanih grupa, veći dohodak po stanovniku i rješavanje različitih društvenih problema koje postojeći sistem ne može da riješi. U konceptu društvenog preduzetništa treba prepoznati model koji će ponuditi nove načine adresiranja i rješavanja tih problema“, naveo je Janković.

Studija pokazuje da za razvoj koncepta društvenog preduzetništva nijesu potrebna velika budžetska izdvajanja, jer već postoje različiti mehanizmi podrške.

„Zalaganje za razvoj socijalne ekonomije znači posvećenost potpunom korišćenju raspoloživih resursa, većoj zaposlenosti, smanjenju socijalne isključenosti i siromaštva, pravdi, humanosti i harmoničnom društvu“, kazao je Janković.

Iz CEPS-a su dodali da bi, ukoliko se prenesu podaci o uticaju socijalne ekonomije sa EU na Crnu Goru, to bi značilo najmanje 14 hiljada novih radnih mjesta u zemlji i to prije svega iz segmenta teško zapošljivih i osoba koje potiču iz manje razvijenih opština.

S druge strane, ako bi nivo socijalne ekonomije dostigao stepen razvoja kao što je to slučaj sa Irskom i Holandijom, onda bi taj dio ekonomije mogao obuhvatati čak do 22 hiljade zaposlenih.

Studija je objavljena u 200 primjeraka zahvaljujući podršci Erste banake i Glavnog grada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније