Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

13. 09. 2017. 08:34 >> 08:55
2

ZAKON O STEČAJU

Sindikati zadovoljni predloženim izmjenama

Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG) zadovoljni su predloženim izmjenama Zakona o stečaju, kojima se omogućava da i radnici tokom tog procesa imaju pravo na godišnji odmor, slobodne dane i sindikalno organizovanje.


Predsjednik USSCG, Srđa Keković, kazao je Pobjedi da je ta inicijativa rezultat njihovog lobiranja kod poslaničkih klubova u parlamentu.

„Ona je trebalo da bude pokrenuta prije dva mjeseca, ali zbog situacije nije mogla biti stavljena na dnevni red tadašnji sjednice Skupštine. Dogovoreno je sa predlagačem da to bude urađeno sada, tako da smo zahvalni što će biti procesuirana i očekujemo da će biti usvojena“, dodao je je Keković.

Predlog izmjena, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista(DPS) Predrag Sekulić i Marta Šćepanović.

Keković je podsjetio da je USSCG u slučaju Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju otkrila da zvaničnici te institucije tumače da zaposleni koji su radno angažovani u preduzećima u stečaju nemaju prava kao i svi ostali zaposleni u Crnoj Gori.

„To znači da su oni diskriminisani, što je sasvim suprotno svim međunarodnim propisima koje je ratifikovala Crna Gora. Tim povodom smo još tokom 2015. uputili inicijativu Skupštini za izmjene i dopunu Zakona o stečaju“, saopštio je Keković.

On je dodao da su tada uspjeli da izdejstvuju preko predlagača, Ministarstva ekonomije, odnosno na skupštinskom Odboru, da se kroz izmjene i dopune Zakona o stečaju unese da zaposleni imaju sva prava iz Zakona o radu kao i svi.

„Međutim, nakon što su te izmjene usvojene, 19. avgusta prošle godine, došlo je do novog tumačenja u kojem nadležne institucije te izmjene ne primjenjuju na one zaposlene u stečaju koji je nastupio prije nego što je ovaj zakon stupio na snagu, što je bilo nevjerovatno. Pokrenuli smo novu incijativu u parlamentu prema svim poslaničkim klubovima i tražili da se to pojasni i da se kaže da je, za razliku od svih drugih prava iz stečaja, ovo univerzalno pravo i apsulutno nema veze da se veže za datum stupanja izmijenjenog zakona“, objasnio je Keković.

Predsjednik sindikata KAP-a i sindikata metalskih radnika Crne Gore pri USSCG, Sandra Obradović, kazala je da uvođenjem stečaja u toj firmi radnici nijesu imali pravo na korišćenje godišnjeg odmora, ljekarske preglede, sindikalno organizovanje, što traje već četiri godine.

„Prosto, radnici nemaju nijedno pravo koje imaju zaposleni u firmama koje su van stečaja. Sindikat KAP-a se tada više puta obraćao i stečajnom upravniku i menadžmentu KAP-a sa zahtjevom da dozvoli korišćenje odmora radnicima, s obzirom da oni rade u izuzetno teškim po zdravlje opasnim uslovima, kao što je elektroliza. Nažalost, sve je završilo mojim otkazom, a nakon toga je uslijedila borba za izmjenu Zakona o stečaju“, kazala je Obradović.

Ona je navela da još nije vraćena na posao. Sudski postupak je više od godinu i po pred Ustavnim sudom, ali je u međuvremenu u martu prošle godine dobila preporuke Međunarodne organizacije rada (MOR).

„U tim preporukama stoji da firme u stečaju ne mogu dovoditi do sindikalnog neorganizovanja. Navodi se takođe da me vrate na posao, da mi se omogući nesmetani rad i sindikalno vođenje“, rekla je Obradović i dodala da se Vlada do danas nije izjasnila povodom tih preporuka.

Generalni sekretar SSCG-a, Duško Zarubica, saopštio je da radnici u preduzećima u stečaju moraju imati osnovna prava.

„Nažalost, sindikalci su podlegli euforiji i priči da zaposleni u preduzećima u stečaju maltene nemaju nikakva prava. Išlo se čak dotle da se nijesu mogli ni sindikalno organizovati u traženju svojih prava“, rekao je Zarubica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније