Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

16. 10. 2017. 17:50 >> 17:20

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Još jedan javni poziv za IPARD like 2

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas novi, treći po redu, javni poziv za dodjelu bespovratne podrške kroz projekat IPARD like 2, koji je namijenjen isključivo preradi.

Subjekti u poslovanju hranom, odnosno prerađivači i kroz taj javni poziv, IPARD like 2.3, imaće mogućnost da počnu ili unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda. 

"Unaprijeđenje se odnosi prvenstveno na usaglašavanje sa standardima bezbjednosti hrane, u cilju povećanja konkuretnosti domaćih proizvođača hrane“, navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je jedan milion eura bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. 

"Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke (SB). Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12 hiljada eura, što je iznos bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok je maksimalna 125 hiljada eura bez PDV-a. Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja“, precizirali su iz Ministarstva. 

Cilj podrške je jačanje subjekata u poslovanju hranom životinjskog i biljnog porijekla i dostizanje nacionalnih i EU standarda, kroz podizanje nivoa higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane. 

Poziv se, kako se navodi, oslanja na Zakon o bezbjednosti hrane na osnovu koga je urađena kategorizacija objekata koji posluju sa hranom životinjskog i neživotinjskog porijekla, gdje je kroz standardizovanu proceduru urađena procjena stanja kod svih objekata u Crnoj Gori koji se bave preradom. 

"Tada je definisano njihovo trenutno odstupanje od nacionalnih i EU standarda. Riječ je objektima koji se nalaze u registrima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove“, rekli su iz Ministarstva.

Sektori prerade koji se podržavaju kroz taj javni poziv su sektor hrane životinjskog porijekla, u šta spadaju ribarstvo i akvakultura, kao i sektor hrane biljnog porijekla i gljiva, u šta spadaju voće, povrće, ljekovito i aromatično bilje, pečurke, maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina, vino. Kroz javni poziv se podržavaju klanice na poljoprivrednim gazdinstvima i već postojeće klanice koje su odobrene u skladu sa Uredbom o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane.

Zainteresovani mogu aplicirati na poziv od 1. novembra do 31. januara, a predstavnici Direktorata za plaćanja već narednih dana počeće info–kampanju po crnogorskim opštinama, kako bi potencijalne aplikante detaljnije upoznali sa uslovima za podršku. 

"Informativna i savjetodavna podrška Ministarstva proizvođačima će biti na raspolaganju i kasnije tokom pripreme aplikacija i investiranja“, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније