Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

10. 03. 2018. 11:08 >> 11:05
1

SKUP U PARIZU

Zeleni poslovi za nova radna mjesta

Podizanje svijesti o značaju razvoja zelenih poslova, sprovođenje edukativnih aktivosti, kao i kreiranje posebnih programa podrške razvoju zelenih poslova prioriteti su kojima Crna Gora treba da teži u narednom periodu, kazao je generalni direktor za transformaciju i investicije Radosav Babić.

On je, zajedno sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma, PKCG i Monstata, učestvovao na regionalnoj konferenciji na temu „Mala i srednja preduzeća u zelenoj ekonomiji“, koja je u okviru dvodnevnog sastanka Small Business Act (SBA) koordinatora protekle nedjelje održana u Parizu.

Babić, koji je nacionalni SBA koordinator, kazao je da kreiranje politika od strane vlada i resornih ministarstava svih zemalja igra aktivnu ulogu u procesu dizajniranja i imlementacije ključnih instrumenata za promovisanje značaja razvoja zelenih poslova i zelene ekonomije.

„Kroz strateški dokument na kome se upravo radi, a kojim koordinira Ministarstvo ekonomije – Strategiju razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) 2018-2022, predviđa se poseban operativni cilj koji se odnosi samo na zelenu ekonomiju i zeleno poslovanje, kako bi se dao naglasak razvoju ove oblasti u funkciji stvaranja novih poslova i otvaranja novih radnih mjesta“, kazao je Babić.

U cilju detaljnije analize, sagledavanja trenutnog stanja u pojedinim oblastima i obezbjeđenja dodatnih odgovora na pitanju koja su obuhvaćena kroz SBA izvještajni obrazac, OECD u saradnji sa Ministartsvom ekonomije, kao koordinatorom SBA procesa, organizovaće sastanak koji će se održati u Podgorici, 27. marta i na kome će prisustvovati svi relevanti akteri koji su bili uključeni u proces obezbjeđenja inputa za popunjavanje izvještajnog obrasca.

Prema izvještaju Evropske komisije za 2016. i 2017. godinu o stanju MPS na evropskom nivou (ukupno 27,1 milion preduzeća), više od 98 odsto preduzeća koja rade u nefinasijskom poslovnom sektoru su mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju 93 miliona ljudi i čine 67 odsto ukupne zaposlenosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније