Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

04. 05. 2018. 14:42 >> 14:51

ODLUKA U KORIST CG

CEAC izgubio arbitražu, platiće troškove

Ad hoc komitet, koji je formiran pri Arbitražnom tribunalu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, donio je odluku kojom u potpunosti odbija zahtjev CEAC-a za poništenje arbitražne odluke u korist Crne Gore, iz jula 2016. godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Tom odlukom, ICSID arbitražna odluka protiv CEAC-a iz jula 2016. godine je dodatno osnažena, budući da je CEAC iscrpio sva pravna sredstva.

Podsjetimo CEAC je pokrenuo arbitražni postupak pred ICSID-ovom protiv Vlade Crne Gore zbog kršenja sporazuma o zaštiti stranih investicija potpisanog između Kipra i Crne Gore u martu 2013, a nakon što je Kombinat aluminijuma, kako su tvrdili, nezakonito oduzeta imovina i nakon što je uklonjena iz Uprave KAP-a od strane Vlade Crne Gore.

„S obzirom na to da su svi zahtjevi CEAC-a odbijeni, CEAC je obavezan da snosi sve troškove postupka, uključujući i troškove Crne Gore. Dosuđivanje troškova zastupanja, koje inače nije često u postupcima ove vrste, potvrđuje ispravnost postupanja Crne Gore u konkretnom slučaju“, poručuju iz Ministarstva ekonomije.

Podsjećamo da je odluka u ovom postupku donijeta 26. jula 2016. godine i da je njom Tribunal zaključio da CEAC nema "sjedište" na Kipru, odnosno da ne ispunjava uslove za "investitora" u smislu člana 1(3)(b) sporazuma o zaštiti stranih investicija sa Kiprom, usljed čega je Tribunal nenadležan za ovaj spor.

Tribunal je tada, takođe, obavezao CEAC da snosi sve troškove postupka, uključujući i troškove Crne Gore.

Nakon donošenja odluke Tribunala, CEAC je pokrenuo postupak poništaja arbitražne odluke i zahtijevao odlaganje izvršenja arbitražne odluke do odlučivanja o zahtjevu za poništaj. Formiran je ad hoc komitet, a predmetni postupak se odvijao prema ugovorenom procesnom rasporedu do donošenja konačne odluke u korist Crne Gore početkom ovog mjeseca.

„Takođe podsjećamo da je početkom 2017. godine UNCITRAL Arbitražni tribunal u Beču u arbitražnom postupku protiv države Crne Gore odbio sve tužbene zahtjeve CEAC-a i utvrdio da Crna Gora nije prekršila Ugovor o poravnanju. Pomenutim odlukama, kao i pripremom odbrane u postupcima, Crna Gora je pokazala da ozbiljno shvata svoje međunarodne obaveze i da će u skladu sa međunarodnim pravom štititi svoja prava i interese kada je suočena sa neosnovanim navodima“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније