Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

11. 05. 2018. 14:52 >> 14:44

SPORAZUM SKUPŠTINE I DRI

Bolja kontrola trošenja državnog novca i zaduživanja

Protokol o saradnji, koji su danas potpisali predstavnici Skupštine i Državne revizorske institucije (DRI), trebalo bi dodatno da doprinese kontroli trošenja sredstava državnog budžeta, zaduživanja i raspolaganja imovinom.

Protokol o saradnji potpisali su predsjednik Skupštine, Ivan Brajović i predsjednik Senata DRI, Milan Dabović.

Brajović je kazao da te dvije institucije imaju veoma intenzivnu komunikaciju, posebno u prošloj i ovoj godini, od kada je on na čelu Skupštine.

„Protokolom preciziramo dalje procedure, čime se pravi nadogradnja Ustavom i zakonom utvrđenih odgovornosti. Unaprijeđenje mehanizama nadzora i kontrole čini da finansijski proces i trošenje sredstava budu jasniji i dostupniji građanima“, rekao je Brajović nakon potpisivanja dokumenta.

On je podsjetio da je pažnja javnosti posebno usmjerena na raspolaganje državnim budžetom.

„Tako i treba da bude, a zadatak države je da pokaže građanima da se javnim finansijama upravlja javno i odgovorno. DRI će, shodno protokolu, pružiti stručnu podršku poslanicima u obavljanju njihove zakonodavne i nadzorne uloge“, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, Skupština će s druge strane, u okviru svojih nadležnosti, doprinijeti da DRI nastavi da obavlja misiju na nezavisan i stručan način.

„Javnost su u prethodnom periodu posebno interesovali problemi koje su zatečeni u skupštinskoj blagajni i koji su otkriveni mojim dolaskom na čelo parlamenta. Uočili smo višegodišnji nemar u trošenju sredstava, koji je konstatovan i u nalazu DRI za 2016. godinu, a Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj“, dodao je Brajović.

On je rekao da je parlament, u postupku upravljanja skupštinskim novcem, tražio da interna revizija provjeri poslovanje iz ranijih godina.

„Ta revizija je utvrdila da je bilo finansisjkih malverzacija godinama unazad, posebno 2015. i 2014. godine, i ti izvještaji su proslijeđeni DRI i Tužilaštvu. Treba ispitati svo poslovanje, upravo zato da bi se pokušalo doći do korijena tih problema u funkcionisnaju“, smatra Brajović.

On je podsjetio i da je DRI parlamentu dala preporuke, koje su ispoštovane.

Dabović je ocijenio da je protokol pozitivan primjer dobre prakse čime će DRI i Skupština dodatno ojačaiti i učvrstiti saradnju.

„DRI će sa posebnom pažnjom uzimati u obzir sugestije Skupštine prilikom donošenja godišnjeg plana revizija i obezbijeđivati parlamentu sve relevantne informacije. DRI će pojačati svoje učešće u radu skupštinskih radnih tijela, posebno kod održavanja kontrolnih ili konsultativnih saslušanja“, rekao je Dabović.

On je poručio da je Skupština povjerenje u rad DRI pokazala svojim odnosom prema preprukama u vezi Završnog računa budžeta Crne Gore.

„Skupština i njena radna tijela davala su jednoglasnu podršku izvještajima koje DRI dostavlja na godišnjem nivou i koji su predstavljali okosnicu rasprave u Skupštini u vezi sa Završnim računom budžeta“ rekao je Dabović.

On je podsjetio da je i Skupština bila subjekat revizije i da je savjesno pristupila realizaciji preporuka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније