Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

16. 08. 2018. 13:45 >> 13:31
1

PKCG PORUČUJE

Više promovisati sezonsko zapošljavanje

U Crnoj Gori je, imajući u vidu strukturnu nezaposlenost i veliki 'uvoz' radne snage iz okruženja, potrebno više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati tim procesom, ocijenili su iz Privredne komore (PKCG).

"Još u toku školske godine trebalo bi ponuditi mladim ljudima da rade preko ljeta i obezbijediti im odgovarajuću obuku za te poslove. Isto bi trebalo raditi na fakultetima", rekli su predstavnici Komore agenciji Mina-business.

Zakonskom regulativom bi, kako su dodali, trebalo predvidjeti da se početak školske godine može odgoditi za određene kvalifikacije, imajući u vidu da sezona traje i tokom septembra.

“Takođe je potrebno intenzivirati rad sa poslodavcima u cilju njihovog boljeg informisanja, motivisanja i animiranja da zapošljavaju domaću radnu snagu. Nadležne institucije bi trebalo da prate uslove rada zaposlenih u cilju osiguranja bezbjednosti i prava radnika”, smatraju u PKCG.

Takođe, potrebno je da se nastavi realizacija projekta Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima. Projekat je namijenjen poslodavcima koji će dobiti određene subvencije ukoliko na sezonskim poslovima zaposle mlade do 25 godina.

“Važno je da se pravovremeno razvije pouzdan mehanizam anticipiranja trendova i razvoja potreba za vještinama na tržištu rada, kako bi se pripremili odgovarajući programi dokvalifikacije i prekvalifikacije za nezaposlene, da bi se poslodavcima ponudila odgovarajuća radna snaga. Ovo je posebno važno u oblasti turizma, a prije svega za određene programe obuke, kao i ostalih djelatnosti sezonskog karaktera«, naveli su iz PKCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније