Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

28. 11. 2018. 16:50 >> 16:30

RADUNOVIĆ O 2019.

Sačuvati fiskalnu stabilnost, smanjiti dug

Crna Gora narednu godinu, kada su u pitanju finansije, dočekuje stabilno, saopštio je ministar finansija Darko Radunović i dodao da se mora sačuvati fiskalna stabilnost i ući u trend smanjenja budžetskog deficita.

Radunović je u Skupštini, drugog dana rasprave o Predlogu završnog računa za prošlu godinu, rekao da Crna Gora narednu godinu dočekuje stabilno, ali da će 2020. morati da izađe na međunarodno tržište.

„Nama je naredna godina - godina prektretnice. Mi u toj godini moramo sačuvati fiskalnu stabilnost i ući u trend smanjenja budžetskog deficita na ispod tri procentna poena, jer više ne možemo kršiti limit po našim zakonima i Mastrihtskim kriterijumima“, kazao je Radunović.

On je, govoreći o javnom dugu, dodao da bi naredne godine trebalo da se završiti autoput Bar-Boljare. "Bojim se da će tu biti kašnjenja, ali u svakom slučaju trebalo bi da i javni dug imamo u silaznoj putanji", poručio je Radunović.

Naredna godina će, prema njegovim riječima, biti godina strukturnih promjena. "Moramo ući u optimizaciju broja izvršilaca u javnom sektoru. To je veliki projekat i neće ga biti lako izgurati", smatra Radunović.

On je, odgovarajući poslaniku Demokratskog fronta (DF) Branku Raduloviću, saopštio da je Vlada prošlu godinu, sa aspekta fiskalne stabilnosti, uspjela da odradi dobro.

"Ne treba time da se hvalimo, ali smo precizno radili svoj posao“, rekao je Radunović i dodao da su i međunarodni investitori to prepoznali.

On je najavio i da je u planu reforma Poreske uprave (PU). "U ovoj godini je uložen ogroman trud da se neke stvari riješe, između ostalih i poreski dug, koji je akumuliran prethodnu deceniju“, kazao je Radunović.

On je podsjetio da se Zakonom o reprogramu poreskih potraživanja pokušalo izaći na kraj s tom teškom temom.

On je najavio da će Ministarstvo finansija, u prvom kvartalu naredne godine, morati da pokrene stečajni postupak kod velikog broja kompanija.

"Ipak smo naplatili 71 odsto reprogramiranog duga, odnosno 42 miliona eura", precizirao je Radunović.

Radulović je poručio Radunoviću da ne sluša uvijek Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku (SB). "Oni imaju retrogradnu ideologiju 'Steži, steži kaiš, pa umri', da bi bili manji troškovi", kazao je Radulović.

On smatra da je u redu da javni dug raste, ali da mora, mnogo više, da raste bruto domaći proizvod (BDP).

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Branko Čavor, kazao je da je u prošloj godini ostvarena finansijska stabilnost, konsolidacija i veoma dobri makroekonomski rezultati.

„Obično građani očekuju da takvi dobri makroekonomski rezultati donesu bolji standard i kvalitet života, što je legitimno očekivanje“, saopštio je Čavor.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, kazao je da je dug u prethodne dvije godine porastao 19 odsto, plate su rasle oko 2,2 odsto, a inflacija 5,2 odsto. Nedostajuća sredstva u budžetu za prošlu godinu su 612 miliona eura.

„Nama su godišnje kamate oko 100 miliona eura. Ne možemo izaći na zelenu granu dok ne budemo imali budžetski suficit", ocijenio je Konjević.

Prema njegovim riječima, u naredne dvije godine će faliti između 400 i 800 miliona eura da se povuče novih sredstava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније