Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

07. 03. 2019. 06:57 >> 06:24

DOKAPITALIZACIJA

Uskoro javna ponuda akcija Atlas banke

Zatvorena emisija akcija za dokapitalizaciju Atlas banke od 22 miliona eura, kroz uloge postojećih akcionara, zvanično nije uspjela, pa se privremena uprava priprema za emisiju dionica javnom ponudom trećim licima, saznaju Dnevne novine.

 

To je potvrdila Komisija za tržište kapitala, nakon što je privremena upravnica banke Tanja Terić prošle sedmice ovom tijelu dostavila obavještenje o rezultatima poziva na osnovu kojeg ni 30 dana nakon raspisivanja nijesu izvršeni upisi, odnosno uplate potrebnih sredstava.

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, rješenje Komisije o neuspješnosti emisije proslijeđeno je Atlas banci i njenoj privremenoj upravnici.

Time su se stekli svi uslovi da bude raspisana nova javna ponuda za dokapitalizaciju, ali ovog puta namijenjena zainteresovanim investitorima koji nijesu među postojećim akcionarima.

Centralna banka (CBCG) uvela je 7. decembra prošle godine privremenu upravu u Atlas i IBM banci, koje pripadaju Atlas grupi biznismena Duška Kneževića. Nakon što je Savjet CBCG početkom januara razmotrio izvještaje privremenih upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, ocijenjeno je da je Atlas banci neophodna dokapitalizacija, dok je u IBM uveden stečaj.

Kako je ranije kazala Terić, odluka o zatvorenoj ponudi emisije akcija koja je važila samo za postojeće akcionare, donesena je 16. januara, a sam proces je otpočeo tri dana kasnije. Ovi vlasnici akcija bili su u mogućnosti da, na osnovu zakonskog prava preče kupovine, učešćem u javnom pozivu kupe dio od 88.710 akcija pojedinačne nominalne vrijednosti 248 eura, kojom je pokrivena dokapitalizacija u iznosu od 22 miliona.

Počev od 19. decembra, u prvih 30 dana od raspisivanja oglasa svi postojeći akcionari mogli su da upišu i uplate iznos koji je srazmjeran njihovom učešću u kapitalu banke. Nakon toga, ostavljen je rok od još pet dana da se eventualno izvrši uplata cijelokupnog iznosa koji su akcionari mogli prvobitno da najave tokom trajanja javnog poziva. Terić je zatim imala obavezu da izvijesti Komisiju za tržište kapitala o uspješnosti ili neuspješnosti misije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније