Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

08. 03. 2019. 12:54 >> 12:21
1

MEMORANDUM

Jači socijalni dijalog i bolji uslovi za zapošljavanje

Memorandum o razumijevanju o Programu dostojanstvenog rada za period od ove do 2021. godine, koji su danas potpisali predstavnici Vlade i socijalnih partnera, trebalo bi da doprinese jačanju socijalnog dijaloga, boljim uslovima za zapošljavanje i formalizaciji neformalne ekonomije.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić koji je potpisao Program u ime Vlade, kazao je da je dostojanstveni rad obaveza svakog demokratskog društva.

"Kroz konstruktivan socijalni dijalog i podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) ispunjavamo te obaveze. Program je rezultat konsultacija i podrške MOR-a, koji postavlja tri prioriteta koji se odnose na jačanje mehanizama socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, stvaranje povoljnih uslova za zapošljavanje i održivo preduzetništvo i formalizaciju neformalne ekonomije", rekao je Purišić.

On je naveo da realizacijom Programa očekuju da budu ojačani tehnički i institucionalni kapaciteti socijalnih partnera, osnažena uloga Socijalnog savjeta, dok će Zakon o radu biti usklađen sa međunarodnim standardima.

"Program koji se potpisuje je drugi po redu tog tipa. Evaluacijom Programa za period od 2015. do 2017. godine ocijenjeno je da su planirane aktivnosti uspješno realizovane, što je dalo podsticaj za potpisivanje novog programa", dodao je Purišić.

Regionalni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Međunarodnoj organizaciji rada (MOR), Heinz Koller, kazao je da je prvi Program zaključen uspješno, što je razlog potpisivanja novog.

"To je dugoročni plan naše dalje podrške Crnoj Gori, usmjeren na ostvarivanje međunarodnih standarda i razvojnih prioriteta zemlje. On se, takođe, vezuje za razvoj održivog razvoja i ciljeve Ujedinjenih nacija (UN) za smanjenje siromaštva i socijalnu zaštitu“, rekao je Koller.

Program je, kako je naveo, izrađen u tijesnoj saradnji socijalnih partnera na tripartitni način koji zastupa MOR.

"Smatramo da je to važno za njegovu implementaciju, pri čemu imamo tri prioriteta, odnosno snaženje socijalnog dijaloga, uz podršku Socijalnom savjetu, jače organizacije radnika i poslodavaca i reviziju radnog zakonodavstva“, precizirao je Koller.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, kazao je da, uprkos tome što je Crna Gora snažno zakoračila na putu EU integracija, ipak je zemlja Zapadnog Balkana koja još nije dovela kulturu socijalnog dijaloga na primjereni nivo.

"Kada je u pitanju tripartitni socijalni dijalog, na nacionalnom nivou bilježimo konkretne pomake. Međutim, imamo ogroman problem kada je u pitanju socijalni dijalog na nivou preduzeća i grana, jer se naši poslodavci često suprotstavljaju formiranju sindikata“, objasnio je Keković.

Prema njegovim riječima, pod dostojanstvenim radom se podrazumijeva zarada koja treba da omogući svakom zaposlenom i njegovoj porodici da može da regeneriše svoju energiju u stvaranje kapitala i nove vrijednosti.

„To je najveći izazov pred Crnom Gorom sa kojim smo se sreli u zadnjih par godina, od kada tražimo povećanje minimalne zarade koja je 193 eura i najniža je u Evropi i regionu“, kazao je Keković. 

On je dodao da će ovih dana sa socijalnim partnerima i Vladom razgovarati i uspjeti da pokažu na djelu da zarada treba da bude 50 odsto prosječne, odnosno 255 eura.

"Važni elementi dostojanstvenog rada su zdravi uslovi na radnom mjestu i zdrava životna sredina“, rekao je Keković.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, saopštio je da se Program potpisuje sa ciljem stvaranja novih radnih mjesta, proširenjem socijalne zaštite i promocije socijalnog dijaloga kao ključnih komponenti ekonomske i socijalne politike.

„Taj dokument je važna tačka saradnje među socijalnim partnerima i sa MOR-om. Težimo da stvorimo nova radna mjesta i omogućimo poslodavcima održivost njihovog biznisa“, rekao je Zarubica.

Predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović, navela je da Program dostojanstvenog rada predstavlja glavni planski okvir za pružanje podrške MOR-a državama članicama.

„Nacionalni program dostojanstvenog rada definiše srednjeročni plan kojim se rukovode aktivnosti MOR-a u Crnoj Gori u skladu sa prioritetima i ciljevima koje smo dogovorili na nivou Vlade, sindikata i poslodavaca“, rekla je Vuksanović.

Prema njenim riječima, novi Program podržava nacionalne razvojne prioritete i definiše se doprinos MOR-a integrisanom programu UN.

„Najvažnije je da smo precizirali prioritete i uveli nadzorni komitet koji će se baviti mjerenjem ovih rezultata“, zaključila je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније