Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 04. 2019. 20:25 >> 20:25
4

PUT SVILE

EU da spremi odgovor na kineski kapital

Da se na trasi takozvanog “novog puta svile” nalazi cijela Evropa, a samim tim i zemlje Zapadnog Balkana, za TVCG kaže profesor zagrebačkog univerziteta Luka Brkić.

On ocjenjuje da kineske investicije imaju i geopolitičku dimenziju i da na to odgovor mora imati Evropska unija.

“Što se tiče ulaska kineskog, u okviru tog tzv. puta svile, ulazak na evropsko tržište odnosno u Evropu je po mom sudu nedvosmisleno tu”, kaže profesor Brkić.

Novi put svile projektovano je da putuje kroz čak 60 zemalja Azije, Afrike i Evrope. Putovanje je projektovano da košta bilion dolara odnosno hiljadu milijardi.

Iz projekcija se vidi da Kina razmišlja na duge staze. Na tim stazama će graditi puteve, luke i elektrane. Ipak da li je samo ta gradnja cilj.

“Kina duboko pokušava ući u prostor Evrope i EU i istočno od sebe i jugostično od sebe i to su po meni veće opasnosti za manje razvijene zemlje, jer ih naprosto veže svojim investicijama, kreditnim linijama i na taj način svara zavisnost tih zemalja od Kine”, naveo je Brkić.

Sa druge strane profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Danijela Jaćimović smatra da Crna Gora treba da koristi kineska povoljna finansijska sredstva koja joj nedostaju, ali da mora voditi računa o javnim finansijama i da uredno izmiruje kreditne obaveze.

“Mi treba da budemo jako mudri, da iskoristimo to kao simbiozu dva procesa, da u ovom trenutku nedostaka finansijskih sredstava koristimo, ali da znamo koje je naše krajnje odredište i gdje bi voljeli da se nađemo u narednih 10 godina” zaključila je Jažimović.

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније