Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

06. 06. 2019. 13:25 >> 19:44

ZAVRŠNI RAČUN ZA 2018.

Za kapitalne investicije potrošen 391 milion eura

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu, po kojem je deficit oko 70 miliona eura manji u odnosu na 2017.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, kazao je da deficit za prošlu godinu iznosi 168,9 miliona eura i čini 3,65 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 67,9 miliona manje u odnosu na 2017.

“Ukoliko se budžetska potrošnja umanji za izdatke za razvojne projekte, ostvaren je gotovinski suficit u iznosu od 152,8 miliona EUR ili 3,3 odsto BDP-a što ukazuje da se tekući izdaci finansiraju iz tekućih prihoda čime je ispunjen jedan od glavnih ciljeva definisanih Fiskalnom strategijom”, rekao je Darmanović nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, suficit tekućeg budžeta za prošlu godinu veći je 198,2 odsto u odnosu na 2017, ili nominalno 101,8 miliona EUR.

„Tekući prihodi sa primicima od povraćaja datih kredita i donacija u prošloj godini iznosili su 1,75 milijardi EUR, što je 0,63 odsto manje od planiranog iznosa i čini 37,8 odsto BDP-a“, precizirao je Darmanović.

Budžetska potrošnja je u prošloj godini iznosila 1,91 milijardu eura i 6,2 odsto je veća u odnosu na 2017. godinu, odnosno 0,78 odsto u odnosu na planirani iznos.

Budžetska potrošnja je iznosila 41,45 odsto BDP-a.

Darmanović je saopštio da su kapitalni izdaci u prošloj godini iznosili oko 390 miliona EUR, što je 0,73 odsto više od plana budžeta, a 35,8 odsto više nego 2017.

“Glavni razlog povećanja kapitalnih izdataka je intenziviranje radova na realizaciji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare”, dodao je Darmanović.

On je naveo da su depoziti na kraju prošle godine iznosili 233 miliona EUR i 38,47 hiljada unci zlata koje po tržišnoj cijeni iznose 43 miliona EUR.

“To ukupno čini sumu depozita na kraju prošle godine od 276,8 miliona EUR”, zaključio je Darmanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније