Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

25. 04. 2024. 16:28 >> 16:28
2

od 25. do 30. aprila

Spajić u zvaničnoj posjeti Njemačkoj

Premijer Milojko Spajić boraviće u zvaničnoj posjeti Njemačkoj od 25 do 30. aprila 2024. godine, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Kako navode u saopštenju, zvanična posjeta predstavlja i dobru priliku za predstavljanje rezultata koje je Crna Gora postigla u proteklom periodu, a koji proističu iz ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

Iz Vlade naglašavaju da Crna Gora i Njemačka njeguju prijateljske i sadržajne odnose koje karakteriše kontinuirani politički dijalog na visokom nivou i razvijena saradnja u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.

Spajić će se 25. aprila sastati sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom. Sljedećeg dana će se sastati sa članovima i predsjedavajućim Odbora za pitanja EU Bundestaga Antonom Hofrajterom, kao i sa članovima i predsjedavajućim Parlamentarne grupe za JIE Josipom Juratovićem.

Takođe, iz Vlade ističu da će se Spajić sastati sa saveznim ministrom ekonomije Robertom Habekom, kao i sa predstavnicima Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (Bundesverband für Wirtschaftsförderung und Außenwirtschaft BWA). Sastanak sa saveznim kancelarom Olafom Šolcem biće organizovan 29. aprila, a istog dana će imati sastanak s predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede (OA), Njemačke trgovinske i industrijske komore (DIHK) i ostalim privrednicima.

Iz Vlade najavljuju i da će u poslijepodnevnim časovima 29. aprila, Spajić učestvovati u debati koju će organizovati Njemačko udruženje za vanjsku politiku (DGAP).

"Sastanci sa njemačkim kolegama će biti prilika da se izrazi zahvalnost na podršci koju SR Njemačka nedvosmisleno pruža razvojnom putu Crne Gore, kako u dijelu ostvarivanja vanjskopolitičkih ciljeva, tako i na planu ekonomskog i investicionog razvoja. Premijer Spajić će posebno istaći značaj evropske integracije, predanost NATO-u i zapadnim partnerima, posebno u kontekstu strateški važnog regiona Zapadnog Balkana", navodi se u Vladinom saopštenju.

Posjeta će, takođe, biti prilika da Spajić podsjeti da reformski procesi unutar EU moraju ići paralelno sa politikom proširenja i da je Crna Gora, kao najdalje odmakla država u procesu pregovora, "spremna da iskorači na evropskom putu, što će biti podsticajno i za ostale države kandidate."

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније