Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

21. 08. 2019. 06:40   >>  08:09 1

PODACI PORESKE

Platu veću od 4.300€ primilo 349 građana

Tokom prošle godine povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje izvršen je za 349 fizičkih lica, saopštenoje Pobjedi iz Poreske uprave. Ta lica su u 2017. godini ostvarila godišnju bruto zaradu veću od 52.308, odnosno 4.359 eura mjesečno.

 

"Imajući u vidu da se doprinosi za obavezno socijalno osiguranje uplaćuju na iznos izvršenog obračuna zarade od strane poslodavca, odnosno isplatioca bez obzira da li taj iznos prelazi najvišu godišnju osnovicu za obračun doprinosa, to lica kojima su uplaćeni doprinosi iz osnovice koja prelazi iznos najviše godišnje osnovice za kalendarsku godinu imaju pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa", kazali su iz PU.

Predstavnici PU su istakli da kada je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica, lična primanja oporeziva su po tom osnovu u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica bez obzira na visinu primanja.

"U skladu sa Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, najviša godišnja osnovica za plaćanje doprinosa za 2017. godinu iznosila 52.308 eura, a za prošlu godinu 53.302 eura precizirali", su predstavnici PU.

Oni su objasnili da je oblast obračuna doprinosa za obavezno socijalno osiguranje regulisana Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa.

"Zakon i pravilnik propisuju najvišu godišnju bruto osnovicu za obračun, a ne iznos mjesečnog primanja na koji se uplaćuju doprinosi za socijalno osiguranje, pri čemu se najviša osnovica za obračun usklađuje godišnje prema kretanju prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj kalendarskoj godini, a prema podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike", objasnili su predstavnici PU.

Prema podacima Monstata, prosječna mjesečna bruto zarada na nivou prošle godine iznosila je 766 eura, odnosno na godišnjem nivou 9.192 eura. Dok je 2017. prosječna mjesečna bruto zarada bila 765 eura, odnosno na godišnjem nivou 9.180 eura.

Minimalna zarada u Crnoj Gori je do 1. jula bila 193 eura, a sada je povećana na 222 eura.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je u maju ove godine kazao da je 12 hiljada zaposlenih u Crnoj Gori primalo minimalac od 193 eura, a još između 42 i 45 hiljada zaposlenih imalo je zaradu između 193 i 222 eura. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније