Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

10. 10. 2019. 19:47 >> 20:15
2

IZBJEĆI STEČAJ

"Željeznički prevoz" očekuje pomoć države

Poreska uprava uskoro će odlučiti da li će Privrednom sudu predložiti uvođenje stečaja u preduzeće "Željeznički prevoz", ukoliko ne izmire nešto više od 5 miliona eura poreskog duga. U toj kompaniji tvrde da nemaju novca da plate porez, pa očekuju pomoć države kako bi se stečaj izbjegao.

Na adresu Željezničkog prevoza početkom oktobra Poreska uprava poslala je upozorenje da u roku od 10 dana izmire dug od pet miliona eura za poreze i doprinose, potvrdio je izvršni direktor preduzeća Nenad Babić.

"Oni su nam ostavili rok do 15. oktobra kada moramo konačno saopštiti na koji način možemo izvršiti obaveze prema Poreskoj upravi. Mi iz sopstvenih sredstava, taj problem ne možemo riješiti. Oni su toga svjesni. Zaprijetili su nam da, ako se to ne desi, da će nam blokirati račun", rekao je Babić.

Blokada računa bi mogao biti prvi korak ka pokretanju stečaja u tom preduzeću. A, da li će se na to i odlučiti u Poreskoj upravi, kažu da će se uskoro znati.

"Kao i kod ostalih poreskih obveznika, i kod preduzeća "Željeznički prevoz" Poreska uprava će Privrednom sudu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, ako u postupcima prinudne naplate, ili na neki drugi način ne bude moguće naplatiti dospjeli poreski dug, o čemu će biti donijeta odluka u najskorijem periodu", navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Po zakonu, prije pokretanja stečaja, račun preduzeća mora biti u blokadi 45 dana.

U Željezničkom prevozu nadaju se da će u tom periodu uspjeti da nađu rješenje, jer su u svakodnevnoj komunikaciji sa resornim ministarstvom.

"Hoće li biti nekog razumijevanja obzirom na to da se bavimo djelatnošću kojom se bavimo da će nam se neki rok pomjeriti i da će nam neko iz ministarstva ili Vlade pomoći u smislu izdvajanja sredstava,da bi se taj dug smanjinjio to ćemo znati u danima koji predstoje.Računamo da smo značajni po društvo i državu i da će država pokušati da nađe rješenje što smo na neki način i dobili informaciju da se traži rješenje za ovo preduzeće", kazao je Babić.

On navodi da bi vozovi saobraćali i u slučaju uvođenja stečaja, čiji bi glavni cilj bio reorganizacija preduzeća i smanjenje broja radnika.

Željeznički prevoz, koji je korisnik državnih subvencija, ima 380 radnika, a pored poreskog duga još 5 miliona eura duguje dobavljačima. Za pola godine poslovao je sa gubitkom većim od 750 hiljada eura.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније