Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 10. 2019. 12:05 >> 19:15
4

MARKOVIĆ U KOTORU

Ekonomska politika pokazuje rezultate

Kotor bi svojim razvojnim potencijalom trebalo da doprinosi daljem ekonomskom rastu zemlje, ocijenio je premijer Duško Marković prilikom posjete toj opštini.

Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao je danas u Kotoru sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsjednicima Opštine Željkom Aprcovićem i Skupštine opštine Jovom Suđićem o razvojnim i infrastrukturnim projektima vrijednim više od 50 miliona eura i o tome kako da stalnim kontaktom uz podršku Vlade Kotor pokuša da ostvari korist od uspješne Vladine ekonomske politike koju je ova opština propustila u protekle dvije i po godine.

"Danas u Kotoru nijesam samo u obilasku projekata i investicija koje se realizuju i na ovom lokalitetu nego sam bio u radnoj posjeti Opštini Kotor. Imali smo veoma sadržajan i konstruktivan sastanak. Poslije dužeg vremena, nažalost, predsjednik Vlade je bio u prilici da sa rukovodstvom Opštine razgovara o razvojnim pitanjima opštine Kotor, o izazovima koji stoje na tom putu jer u prethodne skoro tri godine nijesam imao priliku, bez obzira na moje insistiranje, da sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima razgovaram. Nažalost, to je koštalo i opštinu Kotor i naravno Crnu Goru i njenu ekonomiju u cjelini", rekao je novinarima premijer Marković na kraju posjete.

Premijer je rekao da je sa rukovodstvom kotorske opštine razgovarao i o sportskoj sali i bazenu.

"Nažalost imamo probleme sa nedoraslim izvođačima na tim projektima, jasno smo se danas opredijelili: ili će ispunjavati obaveze, ili ćemo tražiti druge. U svakom slučaju ćemo ta dva kapitalna društvena infrastrukturna objekta završiti", izričit je Marković.

Naveo je da je bilo razgovora o onome što su izazovi kada je u pitanju usvajanje Prostornog plana Kotora, novog prostornog plana u odnosu na Predlog koji je bio na javnoj raspravi, poziciji i stavu UNESCO-a i sada rukovodstva Opštine Kotor.

Važne teme sastanka, kako je rekao, bili su dobra ponuda žičare Kotor-Njeguši, od čega će korist imati i Cetinje i Nacionalni parkovi, te izgradnja bulevara Jaz-Tivat.

"Bićemo u stalnom kontaktu da i Kotor prigrabi dio benefita od intenzivnog ekonomskog razvoja Crne Gore, koje je propustio u ove dvije i po godine. Nijesam imao priliku, uprkos insistiranju, da sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima razgovaram što je, nažalost, koštalo i Kotor i Crnu Goru", rekao je on.

U hotel u Prčanju ulaganje od 10 miliona eura

Premijer je obišao i gradilište novog hotela na temeljima nekadašnjeg Hotela "Vrmac" i rekao da je Crna Gora dobila kredibilnog investitora koji će uložiti 10 miliona eura u adaptaciju i rekonstrukciju objekta sa četiri zvjezdice i više od 105 smještajnih jedinica visoke kategorije.

"Posebno je važno što i na ovom lokalitetu i u ovom objektu nemamo izlazak iz postojećih gabarita ni jednog centimetra. Ovo će biti jedan od najljepših hotelskih objekata u Zalivu i što je posebno važno o što poštujemo investitoru da je zadržao i zadržaće dio zdravstvenih kapaciteta koji će upotpuniti ponudu ovog objekta i opštine Kotor", rekao je premijer dodajući da je najvažnije ipak da će u budućem hotelu biti otvoreno stotinu novih radnih mjesta.

Na pitanje novinara o problemu odvoda otpadnih voda predsjednik Vlade je rekao da je sada potrebno rješavati tu problematiku, ne samo u Kotoru, već i u Perastu i Risnu jer je prošušteno da to bude urađeno ranije.

"Moglo se to raditi ranije sa mnogo manje para u onoj velikoj Jugoslaviji, ali nažalost to moramo raditi danas. To košta mnogo skuplje nego što bi tada koštalo. To kod građana i stanovništva izaziva više nervoze nego što bi tada izazivalo, ali imamo planove za to i idemo u tom pravcu. Dakle, rješavaćemo pitanje saobraćajnih zagušenja i nedostatka fekalne i atmosferske kanalizacije", rekao je predsjednik Vlade.

Zaobilaznica u dogovoru sa UNESCO-m

Upitan o da li je na sastanku bilo riječi i o ostalim lokalnim temama poput gradnje zaobilaznice oko grada, Marković je rekao da o tome nije bilo riječ jer je to kompleksno pitanje koje mora biti riješeno u dijalogu sa UNESCO-m.

"Mi ne želimo da Kotor izgubi svoju poziciju u UNESCO-u. Kotor je sam po sebi velika crnogorska vrijednost u kulturnom, i naravno ne samo u kulturnom nego i u identitetskom smislu. Ali posebnu vrijednost ima kao prostor koji je zaštićen UNESCO-m", istakao je premijer.

Nažalost, kako je kazao, u prethodnom periodu bilo je nepažnje u komuniciranju sa UNESCO-m i postoje određeni nesporazumi kad su u pitanju razvojni potencijali Kotora.

"Mi sada želimo da te nesporazume eliminišemo i da sa UNESCO-m za jednim stolom utvrdimo šta su to razvojni interesi, šta su to potrebe ovog prostora Opštine Kotor u cjelini i nađemo najprihvatljivija rješenja. U okviru tih otvorenih pitanja je i valorizacija bedema, zaobilaznica Kotora ovdje, nekada specifične lokacije blizu ovog prostora, tako da nam ostaje dosta posla na tim otvorenim pitanjima, a istovremeno razvojnim potrebama Opštine Kotor", kazao je predsjednik Vlade.

Upitan da prokomentariše glasanje u Tužilačkom savjetu Premijer je rekao da je svaki član Savjeta slobodan da odlučuje po sopstvenom uvjerenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније