Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 09. 2013. 08:32 >> 08:56

ISPRED USTAVNOG SUDA

Mirni protest radnika Željezare

Grupa bivših i sadašnjih radnika Željezare i njenih nekadašnjih pogona okupiće se danas ispred Ustavnog suda u Podgorici zahtijevajući da im se omogući penzionisanje i isplata otpremnina.Grupa radnika protestovaće i pored zabrane podgoričke policije.

Bivši i sadašnji radnici nedavno su se obratili dopisima predsjednicima države, Vlade, Skupštine, resornim ministrima, gradonačelniku Nikšića i istraživaču kršenja ljudskih prava i sloboda, tražeći pomoć u ostvarivanju svojih zakonskih prava.

Oko 30 stalnih radnika Željezare zahtijeva da im se omogući penzionisanje i otpremnine pod istim uslovima kao i njihovim kolegama koji su to pravo ostvarili 2011. godine, dok 40 bivših metalurga koji su na Birou rada, kao i njihove kolege iz Radventa, Mesera, Livnice i Promonta, traže samo da budu penzionisani.

Oni su 14. avgusta uputili žalbu Ustavnom sudu na odluku Skupštine da im se ne omogući povoljnije penzionisanje, kao radnicima Kombinata alumijuma Podgorica (KAP) i ostalim u metalskoj struci, shodno izmjeni zakona donijetim u Skupštini.

Metalurzi su istakli da samo traže da im se omogući kao zaposlenima u Boksitima i KAP-u, odlazak u penziju sa 30 godina staža, od kojih se 20 računa kao beneficirani, jer, kako ocjenjuju, nijesu teži uslovi za rad u tim preduzećima, nego u Čeličani.

Skupština je usvojila predlog dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se omogućava povoljnije penzionisanje samo zaposlenim u alumijumskoj industriji, čime je odlazak u prijevremenu penziju obezbijeđen radnicima KAP-a sa 30 godina radnog staža, od kojih je efektivno 20 godina provedeno na mjestima gdje se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Ostvarivanje tog prava oročeno je do 30. septembra ove godine.

 

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније