Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 09. 2013. 18:13 >> 18:14

ZNAJU KAKO

PZP: mjere za oporavak Sjevera

Teška ekonomska kriza, posebno na sjeveru Crne Gore, nije rezultat globalne ekonomske krize, već pogrešne ekonomske politike koja je vođena svih ovih godina, a na koje Pokret za promjene uporno ukazuje, rekao je predsjednik PZP-a Nebojša Medojević.

Danas je promovisana Inicijativa za razvoj sjevera, u etno selu Vučiji krš na Đurđevića Tari. Inicijativa je nastala kao rezultat rada opštinskih odbora PZP iz Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Mojkovca i Kolašina. 

PZP je predložio mjere, kako bi se spriječilo  dalje propadanje regiona koji obuhvata 52,8 odsto teritorije Crne Gore.

"Da se odmah i bez oklijevanja umjesto pogubnog neoliberalnog modela ekonomskog razvoja, pređe na model države blagostanja, zasnovan na proizvodnji, investicijama i izvozu. Da se, Zakonom o budžetu, uvede poseban Fond za razvoj sjevera u visini najmanje pet odsto državnog budžeta. Sredstva iz ovog Fonda će se koristiti isključivo za finansiranje razvojnih projekata, koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji i uslugama baziranim na resursima sjevera, namijenjenim za supstituciju uvoza i izvoz'', prve su dvije mjere PZP-a. 

Treća mjera podrazumijeva da najveći dio novca, koji se na ime poreza prikupi u gradovima na sjeveru, bude iskorišćen za razvoj i dobrobit građana sjevera. 

PZP traži da se hitno osnuje Banka za razvoj i Agrobanka za podršku razvoju poljoprivrede.

"Tražimo da se hitno vrati opštinama ona državna imovina koja im je nerazumnim odlukama Vlade oduzeta i kojom se sada upravlja iz Podgorice. Opštine moraju imati svoju imovinu s kojom će raspolagati na osnovu odluka Skupština opština na sjeveru i u skladu sa zakonom. Tražimo da se odmah, na Sjeveru, osnuje Regionalna Agencija za IPA projekte koja će pomagati opštinama na sjeveru da pripreme predloeg projeketa za finansiranje iz IPA fondova EU“, ističu u PZP-u.

Iz te partije su pozvali građane da potpišu tu inicijativu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније