Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

24. 04. 2020. 20:21 >> 20:31

UPOZORENJE CBCG

Prepoznati na vrijeme nove tehnike pranja novca

Centralna banka (CBCG) pozvala je sve finansijske institucije da u aktuelnoj situaciji budu oprezne u vezi prepoznavanja tehnika pranja novca i finansiranja terorizma, koje bi se mogle promijeniti zbog ekonomskog pada.

CBCG je sve finansijske institucije pozvala da u skladu sa tim, prema potrebi, ažuriraju svoje procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

"Pozivamo finansijske institucije i da nastave da preduzimaju mjere praćenja poslovnog odnosa klijenata, uključujući i kontrolu transakcija i praćenje izvora sredstava kojima klijenti posluju i obrate posebnu pažnju na neobične ili sumnjive obrasce u ponašanju i finansijskim tokovima klijenata", navodi se u saopštenju CBCG.

Kreditne i druge finansijske institucije, kako smatraju u CBCG, trebalo bi naročito da preduzmu mjere koje utiču na rizik, kako bi utvrdile legitimno porijeklo neočekivanih finansijskih tokova, koji potiču od klijenata u sektorima za koje se zna da su pretrpjeli uticaj zbog ekonomske krize i mjera ublažavanja COVID-19.

"Primjeri takvih klijenata uključuju kompanije u sektoru maloprodaje kod kojih je u velikoj mjeri zastupljena upotreba gotovine, zatim firme uključene u međunarodnu trgovinu i bilo koje vrste preduzeća u sektorima koji se suočavaju sa ekonomskim padom, a koji su zadržali sličan obim finansijskih tokova u nedostatku stvarne ekonomske aktivnosti", objasnili su iz CBCG.

Vrhovna monetarna institucija je pozvala sve finansijske da nastave da ažurno prijavljuju sumnjive transakcije nadležnom Sektoru za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Uprave policije.

CBCG je kreditne i druge finansijske institucije podsjetila da je i dalje veoma važno da razvijaju i održavaju efikasne sisteme i kontrole, kako bi se osiguralo da se finansijski sistem ne zloupotrebljava u svrhu pranja novca ili finansiranja terorizma.

Iz CBCG su naveli da se u vremenu kada se cijeli svijet suočava s problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, može prepoznati namjera zloupotrebe situacije i sistema, naročito finansijskih, od onih koji obavljaju ilegalne aktivnosti.

"Shodno navedenom potrebno je obratiti dodatnu pažnju na prepoznavanje i upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma u cilju njegovog smanjenja", rekli su iz CBCG.

Oni su zaključili da je kriminal visoko prilagodljiv i da je očekivano da će se pojaviti i nove tehnike i kanali pranja novca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније