Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 10. 2013. 11:58 >> 12:05
1

MMF I SB

Nastavite finansijsku konsolidaciju

Delegacija Crne Gore koju predvode ministar finansija Radoje Žugić i guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, učestvuje na godišnjem zasijedanju MMF-a i Svjetske banke.

Crnogorska delegacija se, prvog dana, srela sa brojnim visokim zvaničnicima te dvije institucije.

Ministar finansija Radoje Žugić je upoznao predstavnike MMF-a i Svjetske banke sa najnovijim fiskalnim kretanjima u Crnoj Gori.

Istakao je da je već preduzet niz ''teških'' fiskalnih mjera, poput povećanja PDV-a, povećanja stope poreza na dohodak, ograničavanja zarada u javnom sektoru, pooštrene kontrole sive ekonomije, opštih mjera štednje i dr.

Ukazao je da su te mjere dale značajne rezultate i da je naplata poreskih prihoda bila veća za 9 odsto u prvih devet mjeseci ove, u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe je istakao da nije bilo ranjivosti iz prethodnog perioda (aktiviranja garancija za KAP i izvršnih sudskih presuda) da bismo imali gotovo uravnotežen budžet.

Žugić je, kako je saopšteno, informisao i predstavnike međunarodnih institucija o novom paketu fiskalnih mjera koji je u pripremi, a koji podrazumijeva: prilagođavanje zarada u javnom sektoru stvarnim mogućnostima (kretanju budžetskog deficita, javnog duga, a za javna preduzeća i u zavisnosti od njihove profitabilnosti), promjenama u oporezivanju dohotka fizičkih lica, harmonizaciji akciza, novim modelima naplate zaostalih poreskih potraživanja, oštrijem sankcionisanju povratnika u kršenju poreskih propisa i dr.

Guverner Milojica Dakić informisao je predstavnike MMF-a i Svjetske banke o stanju u bankarskom sektoru i finansijskoj stabilnosti.

Istakao je da Crna Gora u 2013., ima rast depozita, kredita, aktive banaka, likvidnih sredstava i tendenciju opadanja kamatnih stopa.

Takođe, istakao je da nakon više godina bankarski sistem ima profit. Kao ključne probleme, naveo je visok nivo loših kredita, visok nivo kamatnih stopa i nelikvidnost realnog sektora.

Predstavnici MMF-a i Svjetske banke su, kako se navodi, pohvalili dosadašnje mjere, ali su i ohrabrili crnogorsku delegaciju da nastavi fiskalnu konsolidaciju.

SB nudi kredit za poboljšanje energetske efikasnosti

Zajednički je konstatovano da će nove strane direktne investicije, čija je primjena u toku značajno doprinijeti ekonomskom rastu i fiskalnoj stabilnosti Crne Gore.

Svjetska banka je, kako je saopšteno, spremna da pregovara  sa Crnom Gorom o kreditima za poboljšanje energetske efikasnosti i tretiranje industrijskog otpada. Novac za te projekte bio bi raspoloživ do kraja ove godine.

Sa MMF-om je dogovorena organizacija bankarskog foruma, na kojem će učestovati crnogorske banke, njihove matične banke, regulatori matičnih banaka i predstavnici Svjetske banke i MMF-a.

Dogovorena je i tehnička pomoć u oblasti izvještavanja javnog duga po ESA 95 standardima, poboljšanje mjera za upravljanje javnim dugom i poboljšanje poreske regulative.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније