Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Nataša Mitrović, TVCG

24. 07. 2020. 19:42 >> 19:41

LAKIĆEVIĆ

Treći paket za održivi razvoj

Treći paket ekonomskih mjera koji je Vlada usvojila, trebalo bi da stvori uslove za održivi razvoj uz valorizaciju, prije svega, domaćih resursa, ocijenio je za Dnevnik profesor na Ekonomskom fakultetu Milan Lakićević.

On smatra i da su stvoreni uslovi za prevazilaženje problema likvidnosti preduzeća, prije svega u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Treći paket kratkoročnih i dugoročnih mjera za podršku građanima i privredi u iznosu od 1.220.000 eura po mišljenju profesora na Ekonomskom fakultetu Milana Lakićevića, obiman je i sadržajan, ali i logičan nastavak podrške Vlade.

,,Ono što je veoma značajno jeste što on obuhvata razvojne mjere koje treba da dovedu, ne samo da otklanjanja posljedica po crnogorsku privredu, koje je napravila pandemija, nego da stvori uslove za kreiranje održivog razvoja, uz valorizaciju prije svega domaćih resursa”, smatra Lakićević.

Vlada se opredijelila da podrži, kaže Lakićević, sve što privredu može da učini konkurentnom.

Veliki značaj, smatra profesor Lakićević, imaće i mjere koje se odnose na smanjenje poreske stope.

,,Mjere koje se odnose na direktne podsticaje iz budžeta kroz subvencioniranje zarada i otvaranja novih radnih mjesta, kroz pomoć ranjivim kategorijama i kroz one mjere i aktivnosti koje treba da podignu nivo konkurencije crnogorske privrede. Vlada je osmislila finansijski potencijal da očuva supstancu, ali i omogući razvoj crnogorske privrede”, ističe profesor Lakićević.

Uz to izdvaja i mjere za subvencioniranje kamatnih stopa i mogućnost reprograma kratkoročnih i dugoročnih kredita prije svega u turizmu.

,,Na taj način su stvoreni uslovi da se prebaziđe problem likvidnosti sa kojima su suočena preduzeća prije svega u sektoru turizma i ugostiteljstva i da se nakon dvije godine, ako se steknu uslovi, nastavi sa generisanjem novčanih tokova iz kojih krediti mogu da se normalno servisiraju”, navodi Lakićević.

Sve će to vjeruje dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković brzo vratiti turističku privredu na kolosjek oporavka i daljeg razvoj

,,Praksa je pokazala da se turizam brzo oporavlja i da je rezistentan na ekonomske nedaće i krize, jer se turističke potrebe izjednačavaju sa osnovnim ljudskim potrebama. Po ovim planovima vidim da se za dvije do tri godine očekuju povoljni efekti, mislim da je to realno”, navodi Ratković.

Treći paket mjera donešen je nakon tri mjeseca od izbijanja pandemije koronavirusa. Prethodili su mu prvi od 280 miliona eura podrške privredi za održavanje likvidnosti i najugroženijim građanima, i drugi od oko 40 miliona za očuvanje radnih mjesta i stvaranja pretpostavki za brži oporavak ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније