Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda

08. 08. 2020. 07:57   >>  22:04 7

EKONOMSKI PROGRAM VLADE

Reforme priprema 59 stručnjaka

Tim od 59 stručnjaka pripremaće Program ekonomskih reformi za Crnu Goru koji se odnosu na trogodišnji period - od naredne do 2023. godine. Na čelu tima, koji je formirala Vlada nalazi se koordinator Bojana Bošković iz Ministarstva finansija, a njen zamjenik je Ljubo Knežević iz kabineta premijera. U timu su stručnjaci iz gotovo svih resora.

Vlada je ostavila mogućnost i da se radi efikasnijeg obavljanja utvrđenih zadataka i aktivnosti mogu angažovati i druga stručna lica.

Vlada i EK

Vlada je zadužila tim da program reformi, koji treba da bude usklađen s predlogom zakona o budžetu za 2021. završe i dostave joj ga na razmatranje do 14. januara naredne godine.

Program, koji treba da eliminiše prepreke budućem razvoju, poveća konkurentnost i nove investicije, proizvodnju i izvoz će, nakon što ga usvoji Vlada, biti preveden na engleski jezik i poslat Evropskoj komisiji do 31. januara 2021.

"Zadužuju se koordinator radnog tima, zamjenik koordinatora, koordinatori po poglavljima i potkoordinatori poglavlja, kao i svi ostali članovi radnog tima da pristupe izradi Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2021—2023. godina, u skladu sa razvojnim prioritetima definisanim u Pravcima razvoja države i sektorskim strategijama, kao i, preporukama i smjernicama Evropske komisije i isti pripremaju u skladu sa dinamikom rada koju definiše koordinator radnog tima", navedeno je u zaključku Vlade.

Izbijanje pandemije kovid-19, kako se ocjenjuje, imalo je snažan uticaj na različite oblasti ekonomije, ograničavajući rast i predstavljajući značajne izazove socijalnim i zdravstvenim sistemima.

"Prve mjere za prevazilaženje krize već su se odrazile na smjernice politike koje su zajednički usvojene na Ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU i Zapadnog Balkana i Turske u maju 2020. Zato će program ekonomskih reformi do 2023. morati da stavi fokus na oporavak nakon kovid-19, integrišući srednjoročne reforme koje ovaj oporavak čine održivim, kao i da grade ekonomsku otpornost u skladu sa zelenim, digitalnim i pravednim prioritetima EU", zaključili su iz Vlade.

Sadržaj

Program treba da definiše prioritete ekonomske politike.

"Zadatak tima je da pripremi sveukupni okvir srednjoročne ekonomske politike i postavi ciljeve, pripremi analizu makroekonomskog okvira, potencijalnog output-a i projekciju makroekonomskih indikatora na osnovu očekivanja u međunarodnom okruženju i trendova u Crnoj Gori, pripremi analizu održivosti javnih finansija na osnovama fiskalne politike i postavljenih fiskalnih ciljeva. Treba da pripremi i set mjera u okviru strukturnih reformi i izvrši procjenu primarnog fiskalnog uticaja i po mogućnosti, šireg makroekonomskog uticaja predloženih mjera u okviru strukturnih reformi", navodi se u dokumentu.

Takođe je neophodno da se organizuje javna rasprava o nacrtu programa ekonomskih reformi, pripremi izvještaj o sprovođenju mjera strukturnih reformi u okviru Programa ekonomskih reformi za 2020-2022. i 2021-2023. i dostavi Savjetu za konkurentnost i Vladi na razmatranje. Neophodno je i učešće u pripremi ministarskog sastanka zemalja članica EU i zemalja kandidata za članstvo u EU.

Iz Vlade je upozoreno da prioriteti ekonomske politike moraju odražavati nacionalne prioritete i preporuke Evropske komisije sadržane u ocjeni Programa ekonomskih reformi za 2020. godinu.

"Prioritetni sektori važni za ostvarenje ovog cilja su: turizam, energetika, poljoprivreda i industrija. Model ekonomskog rasta zasniva se na stranim direktnim investicijama, uz postepeno proširenje izvozom. Od investicija u turizam, energetiku, poljoprivredu i industriju, i izvoza proizvoda i usluga iz ovih sektora, dominantno zavisi dalji rast i razvoj crnogorske ekonomije", ocijenili su iz Vlade.

Uz dinamiziranje ekonomskog rasta, neophodno je postići njegovu održivost i inkluzivnosti, odnosno potrebno je dalje povećavati učešće onih sektora koji otvaraju nova kvalitetna radna mjesta, kako bi se doprinijelo većoj zaposlenosti, odnosno poboljšanju kvaliteta života građana.

"Prepreke ovakvom ekonomskom rastu Vlada treba eliminisati strukturnim reformama za povećanje konkurentnosti koja znači nove investicije, veću proizvodnju i izvoz. Otuda će se vođenje ekonomske politike države i u narednom periodu temeljiti na: jačanju makroekonomske stabilnosti (prvenstveno fiskalne) i unapređenju konkurentnosti", poručili su iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније