Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ pobjeda.me ]

27. 10. 2020. 15:30   >>  15:31

PRESUDA ZA MJESEC

Zaključen spor između Čelebića i Radoja Dakića u stečaju

Nakon što je vještak geodetske struke Predrag Femić identifikovao parcelu na kojoj kompanija Čelebić traži izlučno pravo od stečajne uprave Radoja Dakića, sudija Faruk Mušović zaključio je raspravu i presudu u ovom sporu najavio za mjesec.

To je bio zahtjev Apelacionog suda nakon što je ukinuo presudu kojom je Čelebiću priznato ovo pravo, jer se, kako su naveli u ukidnom rješenju, nije moglo utvrditi kako je prvostepeni sud identifikovao parcelu kupljenu na licitaciji prije pet godina, ukazujući na nesaglasnost između površine parcele koju traže i ranijeg nalaza drugog vještaka.

Nalazom Femića je utvrđeno da je došlo do promjene katastarskih podataka u odnosu na 2015. godinu, jer je u međuvremenu sprovedena parcelacija, pa je i oznaka katastarskih parcela promijenjena, ali je ukupna površina ostala ista.

Riječ je o 1,2 hiljade kvadrata zemljišta koju je Čelebić kupio u izvršnom postupku pred podgoričkim Osnovnim sudom za 78,2 hiljade eura. U stečaju im nije priznat ovaj zahtjev jer, kako se navodi u odluci, u momentu prodaje, zemljište nije bilo u vlasništvu stečajnog dužnika Radoja Dakića, već je postojalo samo pravo korišćenja.

Njihov advokat Borislav Rašović tvrdi da su vlasnici zemljišta postali trenutkom kupovine, pozivajući se na stav Vrhovnog suda da kupac nepokretnosti na javnom nadmetanju u izvršnom postupku stiče pravo svojine te da upis u javnu knjigu, u ovom slučaju, nema karakter konstitutivnosti. Navodi i da je stupanjem na snagu Zakona o svojinsko pravnim odnosima pravo upravljanja i korišćenja na državnoj imovini prešlo u pravo svojine.

Advokatica Dakića Snežana Jović tvrdi da je odluka Osnovnog suda po kojoj je Čelebiću pripalo zemljište, nepodobna za sticanje prava svojine, jer se Dakić tretirao kao vlasnik 1/1, što nije bio slučaj. Zato smatra da Čelebić ne može dobiti svojstvo izlučnog povjerioca, jer se na drugog ne može prenijeti više prava nego što ga sam prenosilac ima, ukazujući da je za sticanje svojine neophodan upis u katastar, te da sudska odluka sama po sebi nije dovoljna.

Uprava za nekretnine je prvobitno postupila u skladu sa zaključcima Osnovnog suda kojim je naloženo brisanje tereta i organičenja, predaja zemljišta i upis Čelebića kao vlasnika, ali je, nakon žalbi Dakića, pokrenut upravni spor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније