Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 12. 2020. 08:06 >> 10:09

MARKOVIĆ PORUČILA

Neizvjesnost najveći neprijatelj privrednika

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG od današnjeg sastanka sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović očekuje da će dobiti uvjerenja da će ekonomske mjere turističkim poslenicima biti produžene i da će dobiti priliku da učestvuju u donošenju epidemioloških mjera kako bi mogli da planiraju svoje poslovanje, kaže Sanja Marković iz Privredne komore CG. Ističe da je neizvjesnost najveći neprijatelj privrednicima i da moraju da se izbore za sopstveni opstanak.

Iako su svjesni opasnosti koja prijeti od koronavirusa,  privrednici smatraju da su nove epidemiološke mjere izuzetno restriktivne I da će snažno pogoditi zimsku turističku sezonu.

“Privrednici smatraju da treba da učestvuju u donošenju svih mjera, gdje je najvažnije da se uključi poslovna zajednica, ne da bismo mi govorili epidemiolozima šta da rade, već da bismo mogli da planiramo, jer naše je poslovanje krajnje neizvjesno. Turizam je veoma ranjiv u ovoj situaciji zato što već devet mjeseci nema nikakvih prihoda, ljetnje sezone nije bilo, turistički promet je izuzetno loš, a naš pad prihoda utiče i na ostale djelatnosti”, objašnjava Marković gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona napominje da je turističkim poslenicima na sjeveru i prošla zimska sezona bila loša.

“Njima to traje čak i duže i oni su od ove sezone očekivali puno”, kaže Marković.

Ona ističe da privrednici žele da im se da mogućnost da kažu koje se mjere mogu primijeniti.

“Vi znate da se turistička sezona mora planirati. Te mjere ne mogu biti od danas do sjutra primjenjive. Prodaja aranžmana ide unaprijed. Turisti iz regiona prate kakve su mjere i na osnovu toga planiraju”, kaže ona.

Napominje da se dosta aranžmana otkazuje.

“Kolašinski turizam je dosta ovisan o turistima iz Albanije. Oni su do primjene ovih mjera mogli da ulaze sa brzim testovima. PCR testovi su im mnogo skuplji I to je problem. Zatim ukidanje međugradskog saobraćaja vikendom. Velika je neizvjesnost i pritanje je da li će turistički poslenici moći da pokriju gubitke, s obzirom na to da su uložena velika sredstva. Nije bilo ni najava da bilo kakav vid ekonomske podrške prati ove mjere”, kaže Marković.

Napominje da mjere moraju biti jednake prema svima.

“Mi u ponedjeljak imamo još jednu sjednicu Odbora preko Zum aplikacije. Pozvali smo sve nadležne da daju privrednicim neki plan za budućnost jer najgore od svega je ta neizvjesnost I da vidimo koje će ekonomske mjere pratiti sve to”, kaže ona.

Privrednici očekuju da će ekonomska podrška biti nastavljena.

“Dobili smo uvjeravanja da će i cijeli prvi kvartal biti obuhvaćen podrškom, što nijesu samo zarade, već mjere koje obuhvataju javne pozive za subvencionisanje, kamatu na reprogram, na obrtna sredstva I likvidnost, što je izuzetno važno jer privreda nema sredstava”, kaže ona.

Istakla je da je privreda za prva tri kvartala zabilježila pad, dolazak je bio 83 odsto, noćenje 84 odsto, a prihod 88 odsto. Pad prihoda, kako ističe, utiče i na pad zaposlenosti od 28 odsto, a u ljetnjim mjesecima je išlo čak I do 50 odsto.

“Ako ekonomskim mjerama uspijemo da zadržimo privredne subjekte, da ih održimo u životu, da zadržimo zaposlene, turizam ima šansu da se oporavi I bude snažan”, zaključila je Marković.

U trećem kvartalu, upozorava Marković, zabilježen je pad 90 odsto, a turizam je grana koja utiče na sve srodne grane, posebno za poljoprivredu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније