Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 02. 2021. 19:07 >> 19:08
1

PKCG

Za razvoj stručnog obrazovanja 25,5 miliona eura

Projekat "Regionalni fond za izazove" (RCF), vrijedan 25,5 miliona eura, namijenjen razvoju stručnog obrazovanja, obezbijediće veću stručnost radne snage prilagođenu potrebama tržišta rada, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Navodi se da je predsjednik PKCG Vlastimir Golubović razgovarao sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Martinom Ćalasanom, o saradnji na projektu RCF, koji predstavlja veoma dobru šansu za unapređenje stručnog obrazovanja u Crnoj Gori.

Na sastanku su, kako je saopšteno, učestvovali i potpredsjednik Komore Danilo Gvozdenović, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet, Mladen Perazić, koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama i predstavnik Komorskog investicionog foruma Balša Ćulafić i načelnica Direkcije za opšte, srednje i stručno obrazovanje Zora Bogićević.

Golubović je ukazao na institucionalno partnerstvo Komore i donosilaca odluka, i ocijenio da će Ministarstvo u toj asocijaciji imati kvalitetnog saradnika na projektima od društvenog interesa.

On je informisao sagovornike o ulozi Komore u razvoju sistema obrazovanja i ukazao na članstvo njenih predstavnika u Savjetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savjetu za obrazovanje i Savjetu za kvalifikacije.

„Komora aktivno učestvuje u promociji i realizaciji dualnog sistema obrazovanja i izdvaja sredstva na godišnjem nivou za stipendiranje 30 učenika koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja“, naveo je Golubović.

On je istakao intenzivne aktivnosti Komore u neformalnom obrazovanju kojim, kako je naveo, privrednicima prenosi najnovija znanja putem seminara, radionica, okruglih stolova.

Iz PKCG su kazali da je projekat RCF, vrijedan 25,5 miliona eura, namijenjen razvoju stručnog obrazovanja, čime će se, kako se navodi, obezbijediti veća stručnost radne snage prilagođena potrebama tržišta rada.

„Sredstva za realizaciju izdvojilo je njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a povjerena su Njemačkoj razvojnoj banci (KfW). Glavni implementacioni partner KfW-u je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, čiji je glavni koordinator projekta predstavnik PKCG“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će RCF u naredne četiri godine podržavati projekte koje sprovode konzorcijumi sačinjeni od institucija za stručno osposobljavanje i obuku i partnerskih privatnih preduzeća, koja su uključena ili se planiraju uključiti u taj vid obrazovanja.

Golubović je kazao da će konzorcijumi obrazovnih institucija i kompanija, koji budu odabrani nakon selekcije, moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 150 do 600 hiljada eura.

„Države, shodno uslovima projekta, za njegovu realizaciju mogu dobiti od deset do 25 odsto sredstava. Vrlo je bitno da se dobro pripremimo za ovaj projekat, motivišemo privredu i obrazovne ustanove kako bismo mogli da povučemo što više sredstava“, rekao je Golubović.

Iz PKCG su kazali da će se sredstva iz projekta moći usmjeriti na razvoj novih ili proširenje i poboljšanje postojećih programa obuke, kroz ulaganja u infrastrukturne radove na radionicama, nabavku opreme i tehnologije potrebne za učenje kroz rad, obuku nastavnika, obuku trenera u preduzećima, savjetodavnu podršku.

„Osnovni cilj Fonda je da poveća zapošljivost učenika i polaznika programa stručnog obrazovanja i ojača saradnju između obrazovnih institucija i privrednih subjekata u ekonomijama Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Ćalasan smatra da je dualno obrazovanje neophodno za funkcionisanje sistema stručnog obrazovanja.

On je ukazao da se moraju otkloniti prepreke njegovom razvoju, a naročito ona koja se odnosi na podjelu odgovornosti u školovanju kadrova, i u tom smislu obavezu poslodavaca da stipendiraju učenike završne godine dualnog obrazovanja.

„Jasna je moć ovog projekta i koliki su benefiti od njega, a potrebna je kvalitetna koordinacija kako bi svi učesnici to uvidjeli“, rekao je Ćalasan, posebno ističući neophodnost snažne spone između Ministarstva, Centra za stručno obrazovanje i škola.

Golubović se saglasio sa tom konstatacijom, ocjenjujući da je neophodna što bolja promocija projekta u srednjim stručnim školama da bi se kreirali najbolji projekti i iskoristrila sredstva fonda.

Direktor Sektora za obrazovanje u Komori, Mladen Perazić, kazao je da taj projekat nije samo prilika za dualno i stručno obrazovanje, već i za provajdere obrazovanja odraslih.

„Imamo mnogo potencijala da prijavimo što više projekata, a time povećamo šansu da dobijemo sredstva“, naveo je Perazić.

Ćulafić je najavio da će u srijedu biti objavljen prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja u okviru RCF-a, i nacionalni događaj koji će biti organizovan sedmicu kasnije.

„Zajedničkim radom sa Ministarstvom želimo da Crna Gora povuče maksimalan iznos sredstava koja su na raspolaganju“, rekao je Ćulafić, dodajući da su sve informacije o RCF-u dostupne na sajtu projekta i PKCG.

Bogićević smatra da taj projekat dolazi u pravom trenutku, i da svi treba da se potrude kako bi se iz njega izvukao maksimum benefita za stručno obrazovanje.

Ona je ukazala na značaj dualnog obrazovanja, što, kako je navela, potencira i Evropska komisija u svojim preporukama.

„Regionalno gledano, napravili smo značajan rezultat u oblasti dualnog obrazovanja i sada ne smijemo stati. Moramo još intenzivnije raditi na njegovoj promociji i afirmaciji“, poručila je Bogićević.

Golubović je zaključio da crnogorski poslodavci imaju najviše koristi od dualnog obrazovanja jer, kako je kazao, na taj način dobijaju kvalitetan kadar u deficitarnim zanimanjima, i najavio skoro predstavljanje rezultate istraživanja o percepciji dualnog obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније