Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

09. 06. 2021. 17:58 >> 17:58

IZLOŽBA OD 1. OKTOBRA

Ministarstvo priprema zemlju za Expo 2020 Dubai

Ministarstvo ekonomskog razvoja imenovano je kao odgovorno nacionalno tijelo za realizaciju učešća Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai koja će se održati u periodu od 1. oktobra do 31. marta naredne godine. Iz Ministarstva je saopšteno da je tema izložbe Connecting Minds, Creating Future, dok će sadržaj izložbe biti organizovan u okviru tri podteme: Mogućnost, Mobilnost i Održivost.

“Paviljon Crne Gore sa površinom oko 200 metara kvadratnih nalaziće se u okviru tematskog distrikta Održivost i biće otvoren za posjetioce 12 sati svakoga dana tokom 180 dana trajanja izložbe, od deset do 22 sata”, navodi se u saopštenju.

Ministar Jakov Milatović predsjedavao je konstitutivnom sjednicom Organizacionog odbora za učešće Crne Gore, čiji je zadatak da koordinira rad na tom projektu, kao i da usmjerava aktivnosti na pripremi i realizaciji predstavljanja zemlje na događaju od velike važnosti za njenu promociju.

Vlada Crne Gore je za komesara izložbe izabrala princa Nikolu Petrovića.

“Pred našim timom za organizaciju nastupa u Dubaiju nalazi se težak i odgovoran zadatak da se naša zemlja predstavi na najbolji mogući način. U tom cilju ću u što kraćem roku posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) kako bih se uvjerio da pripreme teku prema planiranom roku i na način kakav dolikuje našoj zemlji“, rekao je Milatović.

Iz Ministarstva su kazali da je ključna poruka izložbe u paviljonu upravo značaj očuvanja balansa između prirode i čovjeka, uz nastojanje da maksimalno valorizujemo crnogorski ekonomski i investicioni potencijal čuvajući nacionalno prirodno blago.

Expo ima i značajno nasljeđe u oblasti arhitekture i dizajna. Jedan od najikoničnijih simbola Expo-a je Ajfelov toranj, koji je izgrađen kao ulazna kapija na Expo-u 1889. godine. Okuplja brojne svjetski poznate organizacione kompanije koje kroz posebno dizajniranje paviljone, izložbene centre, tradicionalne i nadograđene štandove promovišu brojne projekte iz različitih oblasti.

Ove godine na sajmu učestvuje preko 192 države svijeta. Procjenjuje se da će Expo imati preko 25 miliona posjeta. Jedan od pet posjetilaca, dakle, 20 odsto od ukupnog broja, dolazi iz biznis sektora.

Među njima, najzastupljeniji će biti predstavnici poslovne zajednice iz Kine, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Cijeneći izuzetno dobre odnose Crne Gore i UAE, naša zemlja je posvećena snažnom i značajnom prisustvu na Sajmu”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније