Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Dnevne ]

02. 11. 2021. 07:01 >> 07:04

DRI

Revizorski odbori neefikasni, promijeniti zakon

Rad revizorskih odbora u kompanijama gdje je država većinski vlasnik, generalno, nije efikasan, ocjena je Državne revizorske institucije (DRI) nakon kontrola rada ovih tijela.

Kako su istakli, cilj revizije je bilo utvrđivanje efikasnosti revizorskih odbora, čiji rad obuhvata finansijsko izvještavanje, efektivne interne kontrole i revizije, te eksternu reviziju.

Na osnovu informacije koju je Ministarstvo finansija sačinilo u 2020. godini, definisano je 28 javnih preduzeća i privrednih društava čiji revizorski odbori su trebali da prođu kontrolu DRI.

No, utvrđeno je da revizorski odbori nijesu bili formirani u Institutu „Dr Simo Milošević“, Plantažama, Aerodromima Crne Gore i Pošti Crne Gore, te da sjednice iz različitih razloga ova tijela nijesu održavala u kompanijama Montenegro Airlines, Castello Montenegro, BiznisMontenegro i HTP Ulcinjska rivijera.

Izostavljena su i javna preduzeća Morsko dobro, Regionalni vodovod Crnogorsko primorje i Radio i televizija Crne Gore, čija je revizija bila u planu DRI.

Tako su dokumentom „Efikasnost rada revizorskih odbora u privrednim društvima sa većinskim državnim vlasništvom“ obuhvaćeni Radio-difuzni centar, HTP Budvanska rivijera, Crnogorska plovidba, Barska plovidba, Marina Bar, Luka Bar, Institut za crnu metalurgiju, Monteput, Montenegro bonus, Montecargo, Željeznički prevoz Crne Gore, Željeznička infrastruktura Crne Gore, Održavanje željezničkih voznih sredstava, Rudnik uglja, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), te Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

„U periodu od januara 2018. do januara ove godine kod 23 revizorska odbora čije su aktivnosti bile predmet revizije, DRI je ocijenila da kod četiri privredna društva nije formiran revizorski odbor, kod 11 rad odbora nije efikasan, kod četiri je djelimično efikasan, a preostala četiri imaju efikasan rad odbora za reviziju – sa potrebom dodatnih poboljšanja“, konstatuje se u izvještaju kolegijuma DRI kojim je rukovodio Branislav Radulović, a član je bio Zoran Jelić.

Osim osam preporuka kompanijama u većinskom državnom vlasništvu, jedna je data i Ministarstvu finansija i socijalnog stranja.

Kako je za Dnevne kazao Radulović, kao nadležan resor, oni bi trebalo da predlože Vladi izmjene i dopune Zakona o reviziji, kako bi se – između ostalog – normirale nadležnosti, ali i način funkcionisanja, izbora i opoziva članova odbora.

Pomenuti akt propisuje da su obavezna samo imenovanja, sastav i nadležnosti odbora, ali ništa dalje ne precizira. Bez odgovora su ostala mnoga potpitanja o normiranju i različitom internom regulisanju ili su oni u potpunosti izostali u dokumentima privrednih društava.

Tako su mandati članova revizorskog odbora, izvještavanje menadžmenta, način vođenja sjednice, kvorum, većina za glasanje i nadoknade za rad ostali samo kao dio internih akata, gdje ili nijesu adekvatno, ili nijesu uopšte uređeni.

„Potrebno je urediti i način na koji Skupština akcionara ili drugi nadležni organ koji vrši izbor može svojom odlukom opozvati člana revizorskog odbora prije isteka njegovog mandata – za šta treba utvrditi razloge – te normirati nadležnosti i izbor predsjednika odbora. Poređenja radi, zakonima o reviziji Srbije i Hrvatske ova pitanja su mnogo bolje i preciznije uređena od trenutno važećeg u Crnoj Gori. Iz tog razloga ovaj izvještaj DRI upućen je i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, te Savjetu za konkurentnost, kako bi se ubrzala aktivnost na izmjenama i dopunama ovog Zakona“, istakao je Radulović.

Zbog ovakvih nalaza, kolegijum DRI odlučio je da izvještaj takođe dostavi i Ministarstvu ekonomskog razvoja, te Ministarstvu kapitalnih investicija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније