Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 04. 2024. 11:09 >> 11:10
Čitaj mi:

CDT

DRI mora imati nezavisnost zbog razvoja demokratije u zemlji

Neprecizno postavljeni zakonski okvir, nerazvijena stručna služba, i nedovoljne garancije finansijske nezavisnosti i transparentnosti sprečavaju rast i razvoj Državne izborne komisije, što direktno koči razvoj demokratskih procesa u zemlji, poručeno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Ove manjkavosti, kako kažu, plod su nedostatka političke volje da imamo jaku “izbornu vlast”, nezavisnu od političkih uticaja i zasnovanu na strogoj primjeni zakona i međunarodnih standarda.

"Nejasnoće u zakonodavstvu nijesu samo formalna prepreka, već i razlog smanjene efikasnosti i niskog povjerenja u izborni sistem. Bez adekvatnog pravnog temelja, teško je ostvariti ciljane reforme ili osigurati integritet izborne administracije, što je ključno za osiguranje poštenih i transparentnih izbornih procesa. Bez obzira na političku pripadnost, građani traže integritet i pouzdanost u izbornom procesu", pišu iz CDT-a.

Postizanje ovakvog integriteta zahtijeva temeljnu profesionalizaciju i depolitizaciju izborne administracije, te zakonske reforme koje će osigurati razvoj stručnih i tehničkih kapaciteta.

Ovo su najvažniji zaključci analize “Reforma DIK: Proširenjem djelokruga, izgradnjom stručne službe i modernizacijom do povjerenja i fer izbora”, koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pripremio i uputio Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu sa ciljem da doprinese kvalitetnijoj raspravi i pronalaženju najboljih modela i rješenja za uspostavljanje povjerenja u izborni proces.

U publikaciji su se bavili problemima nerazvijene stručne službe, neprecizno definisanih nadležnosti koje onemogućavaju razvoj i nedovoljne finansijske nezavisnosti i transparentnosti, i predložili rješenja koja se moraju realizovati kroz zakonodavnu intervenciju, kako bi se stvorio osnov za dalje unapređenje praksi.

"Zato predlažemo da, u cilju boljeg razumijevanja svih problema koji postoje u radu i funkcionisanju Komisije, čitaoci analiziraju oba dokumenta, kako bi stekli sveobuhvatnu sliku o potrebi reforme i predloženim rješenjima. Jer ukoliko se ispuni samo dio naših preporuka, proces reforme neće biti kompletan i neće proći mnogo vremena kad će početi razgovori i potrebi novih reformskih zahvata.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta “Doprinos procesu EU integracija”, koji provodi Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa Udruženjem za odgovorni i održivi razvoj (UZOR). Ovaj projekat je finansiran uz doprinos Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ovog dokumenta predstavlja stavove njegovih autora i ne predstavlja stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније