Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Pobjeda ]

30. 12. 2021. 07:11 >> 07:22
1

DANAS

Gasi se proizvodnja u KAP-u, radnici traže garanciju

Radnici KAP-a još nijesu sigurni da li će njihovi ugovori o radu biti na snazi od 1. januara, pa u zavisnosti od toga planiraju da od rukovodstva traže nove ugovore o isplati 450 eura u narednih šest mjeseci, koje im je obećao vlasnik Uniprom KAP-a Veselin Pejović, jer, kako su kazali Pobjedi, više nikome ne mogu vjerovati na riječ.

Navode da im duguju dvije plate, a nijesu previše optimistični ni kada je riječ o najavljenih šest zarada, ocjenjujući tu najavu jednakom onoj o 24 plate predsjednika borda direktora EPCG Milutina Đukanovića.

Iako su najavljivali da će nakon prošlonedjeljnog bezuspješnog pokušaja da o sudbini fabrike razgovaraju sa premijerom i ministrima donijeti odluku o daljim koracima, niti je bilo dogovora među radnicima, niti razgovora sa bilo kim od rukovodstva. Od države nijesu dobili nikakvu informaciju, osim zvaničnog saopštenja u kojem nijesu ni spomenuti, već je samo ponovljen raniji zaključak Vlade da bi EPCG i Uniprom trebalo sami da nađu rješenje za smanjenje proizvodnje i definisanja cijena struje i dodali da bi Pejović, u cilju društveno odgovornog djelovanja, trebalo da obezbijedi plaćeno odsustvo onima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje. U razgovoru sa radnicima Pobjedi je rečeno da ih je zanimalo povezivanje beneficiranog radnog staža, čime bi njih oko 140 steklo uslove za penziju.

Prema njihovim navodima, u KAP-u je sa novim fabrikama zaposleno 502 radnika, od čega 15 penzionera i stotinjak mladih radnika koji nijesu uzeli socijalni program.

Glavni menadžer u KAP-u Nebojša Dožić, kako je kazao za Pobjedu, do juče nije dobio nikakav zahtjev radnika i negira da im duguju dvije plate. Radnicima će, kako je kazao, biti isplaćena i novembarska i decembarska plata, a na pitanje Pobjede da li će potpisivati nove ugovore za 450 eura, Dožić je naveo da još nijesu odlučili kako će to regulisati, ali da će im taj novac, kako je i obećao Pejović, biti isplaćen.

“Ćelije u KAP-u se po planu gase, a ostaće još između deset i 15 ćelija koje će se koristiti za završetak ekološkog projekta „Mini kaptaža gasova“ koje bi se koristile u slučaju ponovnog pokretanja primarne proizvodnje aluminijuma”, kazao je Dožić.

Na Pejovićevu prošlonedjeljnu ponudu da im Vlada isplati 50 miliona eura, a da sa preostalih 200 miliona pospješi ekonomiju, imajući u vidu njihovu procjenu imovine od 250 miliona, nije bilo odgovora.

Energetskim bilansom za narednu godinu planirano je da KAP potroši 587 gigavatsati električne energije, a u stvarnosti će potrošiti 61 gigavatsat. EPCG ima viška struje u periodu kad višak imaju sve okolne zemlje i kad je struja u pravilu najjeftinija – od januara do jula. I ove godine prosječna cijena na berzi za prvih šest mjeseci se kretala oko 55 eura za megavatsat. Cijene su skočile ljetos, zbog suše, a zadržale se visoke u novembru i decembru zbog krize u elektroenergetskom snabdijevanju Srbije i Kosova, pa je prosjek za cijelu godinu porastao na 113,9 eura. Ukratko, EPCG je izgubila potrošača koji je cijele godine i bez obzira na doba dana koristio istu količinu električne energije, bez korišćenja distributivnog sistema.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније