Žabljak
Vedro
9.2 °C
Pljevlja
Vedro
12.2 °C
Herceg Novi
Vedro
20.7 °C
Nikšić
Vedro
16.5 °C
Cetinje
Vedro
26.4 °C
Bar
Vedro
19.8 °C
Ulcinj
Vedro
20.2 °C
Kolašin
Vedro
10.9 °C

Ekonomija

PRAVA POTROŠAČA 05. 02. 2014. 11:12   >>  10:59 4

PRAVA POTROŠAČA

Prijavite prevare trgovaca

Jedna cijena proizvoda na polici, druga kada dođete na kasu, pogrešne informacije o sniženjima, proizvodi bez garancije, neizdavanje računa, najčešći su primjeri kršenja potrošačkih prava. Glavna inspektorka Tržišne inspekcije Nada Đurđić, kaže u intervjuu za Portal RTCG da su u oblasti bezbjednosti proizvoda u 2013. izvršena 1.522 inspekcijska pregleda, a na tržištu Crne Gore pronađeno je 17.134 komada opasnih proizvoda. Ona kaže da potrošači u cilju zaštita svojih prava mogu da podnesu prigovor trgovcu gdje je proizvod kupljen, traže zaštitu preko nadležnih inspekcija, a na raspolaganju imaju i institut reklamacije. U toku 2013. Tržišna inspekcija je primila oko 360 žalbi potrošača.

Portal RTCG: Koji su najčešči oblici kršenja prava potrošača?

Đurđić: Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na cijene i to vezano za neisticanje propisanog obavještenja o važećoj cijeni i obavještenja o popustima i sniženjima, deklarisanja, označavanja proizvoda u prometu, kao i nepraćenje proizvoda u prometu propisanim ispravama (na pr. garantni list). Pored toga česte su nepravilnosti kao što je neizdavanje računa propisane sadržine ili neizdavanja računa, neobavještavanje potrošača vezano za uslove prodaje ili o načinu reklamacije, zabranjena ponašanja trgovaca, vezano za ostvarivanje prava potrošača na garanciju i reklamaciju, u vezi sa označavanjem robe sa nedostatkom i dr.

Portal RTCG: Koje oblike kršenja prava potrošači mogu najlakše da uoče i prijave, navedite neke primjere?

Đurđić: Potrošači najlakše mogu da uoče nepravilnosti vezano za zaštitu njihovih ekonomskih interesa, prije svega to je vezano za neisticanje propisanog obavještenja o cijenama, dovođenja u zabludu potrošača u pogledu razlike između istaknutih cijena na proizvodima i cijena koja je otkucana na računu, neizdavanje računa ili izdavanje računa nepropisane sadržine, nepropisanog deklarisanja proizvoda u prometu, posebno kada je u pitanju saopštavanja netačnih, nejasnih i dvosmislenih informacija o proizvodu ili uslovima prodaje.

Portal RTCG: Na koji način potrošači mogu zaštiti svoja prava?

Đurđić: U cilju zaštita svojih prava potrošač ima pravo na podnošenje prigovora kod trgovca gdje je proizvod kupljen. Ukoliko kod trgovca ne ostvari svoja prava, potrošač može zatražiti zaštitu preko nadležnih inspekcija, zatim putem Arbitražnog odbora koji je uspostavljen pri Privrednoj komori i najzad kod nadležnog suda. U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača, potrošaču u cilju zaštite njegovih prava stoji na raspolaganju institute reklamacije (prigovora) za robu za koju nije data garancija. Pored navedenog, potrošač ostvaruje i prava po osnovu garancije ukoliko je za proizvod od proizvođača ili trgovca data garancija. Oba instituta potrošač može koristiti pod uslovom da nedostatak na proizvodu nije nastao njegovom krivicom.

Portal RTCG: Da li postupate po anonimnim prijavama da se u nekom objektu krše potrošačka prava?

Đurđić: U Tržišnoj inspekciji posebna pažnja posvećena zaštiti prava potrošača, pa je u tom pravcu u Tržišnoj inspekciji angažovan dežurni inspektor koji pruža savjete i odgovore na pitanja svim licima koja se obrate telefonom i registruje sve inicijative – bez obzira da li se one podnose anonimno ili ne. Dužnost dežurnog inspektora obavlja naizmjenično 14 inspektora u kancelariji sjedišta Tržišne inspekcije u Podgorici,  svakog radnog dana. Kontakt sa dežurnim inspektorom može se ostvariti putem telefona : 020 230 481, 230 921 ili 230 529 Prijave se mogu podnijeti putem interneta (www.potrosac.me), preko kol centra Uprave za inspekcijske poslove, kao i putem mobilne i web aplikacije "budiodgovoran@ac.me" ili dolaskom u prostorije Tržišne inspekcije.

Portal RTCG: Koliko je značajno za Vaš rad da dobijate prijave od građana, odnosno da sami potrošači prijavljuju nepravilnosti?

Đurđić: Saradnja sa potrošačima je ključna za pravovremeno utvrđivanje nepravilnosti i njihove prijave se razmatraju sa prioritetom. O rezultatima nadzora u oblasti zaštite potrošača vodi posebna evidencija i podnosioci prijava redovno se izvještavaju.

Portal RTCG: Da li smatrate da su građani adekvatno informisani o svojim potrošačkim pravima i da li su spremni da traže zaštitu tih prava?

Đurđić: Praćenjem primljenih prijava potrošača, može se zaklučiti da su potrošači iz godine u godinu sve informisaniji, zahvaljujući aktivnostima koje organizuje Tržišna inspekcija u okviru Uprave za inspekcijske poslove i doprinosu nevladinog sektora. Tržišna inspekcija kontinuirano radi na edukaciji javnosti putem sredstava javnog informisanja i kroz organizaciju seminara i okruglih stolova.

Portal RTCG: Šta očekujete od kampanje „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“, koliko Vam ova i slične kampanje pomažu u Vašem radu?

Đurđić: Smatramo da ova kampanja podiže svijest o tome da svako može dati svoj doprinos i uticati na podizanje kvaliteta života u Crnoj Gori prijavljivanjem pojava sive ekonomije. Prijave su u velikom broju slučajeva pouzdane, pa su korisne u ostvarivanju bržeg i efikasnijeg utvrđivanja nepravilnosti.

Portal RTCG: Da li je niska kupovna moć stanovništva plodna podloga za kršenje potrošačkih prava?

Đurđić: Svakako da niska kupovna moć stanovništva doprinosi da potrošači kupuju određene proizvode i pored saznanja da njihov nije zadovoljavajući sa aspekta propisanih standarda, ali ipak kada je u pitanju rizik od ugrožavanja zdravlja rijetko ko kupuje takve proizvode osim ukoliko nije obmanut.

Portal RTCG: Da li ste zadovoljni postugnutim rezultatima inspekcijskog nadzora u 2013. godini i kakvi su planovi za 2014. godinu?

Đurđić: Područje zaštite potrošača bio je jedan od prioriteta u postupanju Tržišne inspekcije u prošloj godini, kako u pogledu ekonomskih prava, tako i u pogledu zaštite potrošača od opasnih proizvoda na tržištu. U oblasti ekonomskih interesa potrošača izvršeno je 9.726 inspekcijskih pregleda, a nepravilnosti su se odnosile na cijene, na nepropisano deklarisanje, označavanje i neposjedovanje isprava koje prate proizvod u prometu, nepravilnosti u vezi sa neizdavanjem računa ili izdavanjem računa koji nijesu propisane sadržine.  U oblasti bezbjednosti proizvoda u 2013. izvršeno je 1.522 inspekcijska pregleda, a na tržištu Crne Gore pronađeno je 134 vrsta opasnih proizvoda u količini od 17.134 komada, a bilo je 119 vrsta opasnih proizvoda koji ne predstavljaju ozbiljan rizik u količini od 15.128 komada. Javnost je preko sistema www.potrosac.me obaviještena o prisustvu opasnih proizvoda na tržištu. U toku 2013. Tržišna inspekcija je primila ukupno 599 inicijativa (prijava, žalbi, zahtjeva), od čega su 358 žalbe potrošača i 15 prijava koje su podnijeli privredni subjekti, 38 prijave institucija, a ostalih je bilo 188. Po svim inicijativama, ukupno je utvrđeno 188 nepravilnosti. U 2014., nastavićemo sa intezivnim praćenjem primjene propisa u oblasti zaštite potrošača iz nadležnosti tržišne inspekcije , kako sa aspekta zaštite njihovih ekonomskih interesa tako i sa aspekta zaštite potrošača od plasiranja na tržištu nebezbjednih proizvoda. Po pitanju zaštite potrošača u ovoj godini nastavićemo dobru saradnju sa nevladinim sektorom, medijima i sa predstavnicima privrede, a sve u cilju da se zajedničkim snagama izborimo da potrošači u Crnoj Gori uživaju ista prava kao u zemljama Evropske unije.

Kampanja "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%" realizuje se u okviru projekta "Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije" koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici.

Maja Lalić

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo