Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 03. 2014. 16:50 >> 16:52

PRODAJA OBVEZNICA

Država se zadužila 43 miliona eura

Na Montenegroberzi danas je prodato 4,27 hiljada državnih obveznica po nominalnoj vrijednosti od deset hiljada eura, čime je za potrebe budžeta prikupljeno oko 43 miliona eura.

Izvršni direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, rekao je da je prva aukcija za prodaju državnih obveznica bila uspješna i da je ukupno zaključeno 16 transakcija, dok je na kupovnoj strani učestvovalo šest brokerskih kuća.

On je podsjetio da je ukupno prospektom bilo predviđeno emitovanje deset hiljada obveznica nominalne vrijednosti deset hiljada eura, što bi u apsolutnim iznosima značilo da je država tražila da putem emisije prikupi 100 miliona eura.

Maksimović je na konferenciji za novinare saopštio da, shodno pravilima Montenegroberze, i sjutra postoji mogućnost da potencijalni investitori kupe te hartije od vrijednosti tokom cjelodnevnog trgovanja.

Na kupovnoj strani učestvovali su CG Broker diler, Bull and Bear broker diler, Hipotekarna banka, Global broker diler, Market broker diler i Podgorički broker.

Prema riječima Maksimovića, samim prospektom je bio predviđen prag uspješnosti emisije od 30 odsto, što znači da je on ostvaren.

"Možemo konstatovati da je emisija obveznica bila uspješna”, kazao je Maksimović i dodao da kamatna stopa koju nose te obveznice iznosi pet odsto.

Emisija obveznica je, kako je rekao, upoređujući je sa ostalim kreditnim aranžmanima sa domaćim i stranim komercijalnim bankama i prethodnim emisijama koje je država imala na međunarodnom tržištu, urađena po najnižoj kamatnoj stopi.

“Montenegroberza je učestvovala u projektu obezbijeđivanja najjeftinijih izvora finansiranja za potrebe budžeta”, kazao je Maksimović.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније