Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

А. Бошковић [ Portal RTCG ]

11. 08. 2023. 07:09 >> 12:04

REGIONALNO TRŽIŠTE

Crna Gora u komšiluk najviše izvozi vino i tepihe

Na tržište Srbije Crna Gora najviše izvozi vino od svježeg grožđa, ojačana vina i mošt od grožđa, slijede šunke, plećke, svinjsko meso, ali i novine i časopisi. To su podaci iz dokumenta koje je objavilo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma. 

Iz kategorije kozmetičkih proizvoda Crna Gora u Srbiju izvozi parfeme i toaletne vode, piše u desk analizi o izvozu crnogorskih proizvoda na regionalna tržišta (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina), a na osnovu podataka koje objavljuje UN Komtrejd.

Što se tiče tržište Bosne i Hercegovine, Crna Gora najviše izvozi vino i kobasice, dok iz domena kreativnih industrija dominiraju tepisi i ostali podni pokrivači, knjige i brošure.

Na tržište Albanije Crna Gora najviše izvozi pivo i vino, dok su iz domena kreativnih industrija najzastupljeniji, kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, tepisi, knjige i brošure.

Najzastupljeniji i najtraženiji crnogorski prehrambeni proizvodi na tržištu Srbije su pršuta, Nikšićko pivo, vino Plantaže, kao i zamrznuta riba proizvođača „Zeta fiš“.

Interesantan je podatak da trenutni godišnji plasman pršute na tržištu Srbije iznosi oko 100.000 tona.

Podaci studije pokazuju da crnogorski proizvodi u Bosni i Hercegovini nisu baš zastupljeni, naročito u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izuzetak se odnosi na 13. jul „Plantaže“, koji se, u okviru svoje cjenovne kategorije, nalazi u top 3 proizvođača vina na ovom tržištu.

Nikšićko pivo je prisutno u Republici Srpskoj, dok ga na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine gotovo i nema.

Mesna industrija „Goranović“ sa suhomesnatim proizvodima je solidno zastupljena na tržištu BiH, dok je „Franca“ uspjela da se probije sa konzerviranim proizvodima, ali je nastup slabo promotivno praćen.

Na ovom tržištu je takođe zastupljen „FALKON“ proizvođač krem namaza, koji sa godišnjom prodajom oko šest tona u BiH ima značajno tržišno učešće.

Prva "Kuća crnogorskih proizvoda" da bude u Podgorici

U informaciji Ministarstva ekonomskog razvoja pominje se i projekat Kuće crnogorskih proizvoda, koja bi se otvorila u Podgorici. 

Potencijalni partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo kulture, Privredna komora Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija. 

Uzimajući u obzir primjere dobre prakse, analizu tržišta kao i vrijednosti nacionalnog brenda, asortiman Kuće crnogorskih proizvoda bi sadržao tradicionalne crnogorske prehrambene proizvoda i pića, proizvode kreativnih industrija, dizajn i drugi specifični proizvodi (kozmetika i prirodni proizvodi).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније