Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Портал РТЦГ

14. 08. 2023. 06:53 >> 08:21
3

ULAGANjA IZ INOSTRANSTVA

Najviše investitora iz Rusije i Srbije; Mrdović: Poslovati po fer uslovima

Kada bi se kao strane direktne investicije prikazivalo samo ono što jeste investicija u ekonomskom smislu onda bi brojke koje se saopštavaju bile značajno manje i prikazale bi nezavidno stanje stvari u privlačenju stranih investicija, ocijenila je u razgovoru za Portal RTCG direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović. Ona je komentarisala podatke Centralne banke Crne Gore (CBCG), koji pokazuju da su najveći strani investitori u Crnoj Gori u prvih pet mjeseci ove godine ruski državljani sa 52 miliona i investitori iz Srbije sa 48 miliona eura. Slijede Švajcarci sa 39 miliona eura, državljani Turske 32 miliona, Njemačke 28 miliona, Kipra 24 miliona...

Mrdović je kazala da ono što se godinama u ovoj zemlji predstavlja kao strane direktne investicije, samo je vrh ledenog brijega.

"Odavno postoji potreba da se promijeni metodologija/kriterijumi za određivanje stranih direktnih investicija, a prije svega treba poći od toga šta je to stvarna investicija u ekonomskom smislu. Ovako imamo prikazivanje stranih direktnih investicija u stotinama miliona eura na godišnjim nivoima, čime se stvara privid da su investicije ogromne, ali većina toga nije stvarno ekonomsko ulaganje, nije biznis otvoren u ovoj zemlji, koji generiše zapošljavanja i poslovnu aktivnost", navela je Mrdović.

Ona je kazala da vidimo veliki udio u nekretninama, ali su te vrste ulaganja u nekretnine uglavnom individualne prirode.

"Tržište kupovine apartmana, stanova, pojedinačnih hotelskih jedinica u Crnoj Gori je privlačno za strance. Međutim, to znači da su oni ulagali u sopstveni životni komoditet (recimo, kupi se stan na primorju i onda se period godišnjih odmora provodi u Crnoj Gori) ili životne potrebe (recimo, kupi se stan radi življenja u njemu). Korist za državu se ogleda u porezu na nepokretnosti i ostalim porezima kroz potrošnju stranaca, ali kupovina stana ili apartmana nije poslovna aktivnost, nije biznis, koji bi dalje biti razvijen (u većini slučajeva)", saopštila je Mrdović.

Naglašava da su interkompanijski dugovi posebno indikativni.

"Od nezavisnosti je razvijena praksa da strane kompanije kćerkama kompanijama kroz pozajmice omogućavaju razvijanje poslovnih aktivnosti, a one im kasnije te pozajmice vraćaju kao dugove. Dakle, međusobni dugovi se uračunavaju u strane direktne investicije, ali nema kontrole koliko se radi o stvarnim investicijama, odnosno koliko je uloženo u Crnu Goru i dovelo je do uvećanja ekonomske vrijednosti, a koliko je od toga fiktivno, tj služi za zaobilaženje poreskih propisa ove zemlje i omogućava izvlačenje novca zarađenog u Crnoj Gori ka majkama kompanijama u inostranstvu", navela je Mrdović.

Kako kaže, kada bi se kao strane direktne investicije prikazivalo samo ono što jeste investicija u ekonomskom smislu i značilo bi ulaganje u poslovne i biznis aktivnosti, brojke koje se saopštavaju bile bi značajno manje i prikazale bi nezavidno stanje stvari u privlačenju stranih investicija u zemlji.

"U vezi sa privlačenjem takvih investicija, mi smo kao zemlja do sada uglavnom privlačili sumnjivi kapital. Kako su koruptivne prakse veoma prisutne i zemlja se karakteriše kao veoma pogodna za korupciju i koruptivne radnje, teško je očekivati da će u takvom ambijentu dolaziti zapadni investitori i oni koji žele da posluju po pravednim i fer uslovima", navela je naša sagovornica. 

Kaže i da sve dok se zemlja ne uspije koliko-toliko izboriti sa raširenom korupcijom ne treba očekivati dolazak ozbiljnijih investitora.

"Već ćemo i dalje biti uglavnom magnet za privlačenje sumnjivih biznisa", zaključila je Mrdović. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније