Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ Portal RTCG ]

18. 12. 2023. 13:34 >> 17:36
3
Čitaj mi:

ODBOR ZA BUDŽET

Prosvjetni radnici idu na protest, obratiće se ambasadama i sudovima

Na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet raspravljano je o Predlogu zakona o budžetu za 2024. godinu.

Budžetom su izvorni prihodi za narednu godinu planirani na 2,7 milijardi eura, a izdaci na 3,48 milijardi eura.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su prosvjetari u Crnoj Gori ogorčeni zbog najave da im plate neće biti povećane od januara 2024. godine. 

"To je grubo kršenje granskog ugovora. Pritom idemo u Evropsku uniju, nespojivo mi je da se ovoliko krši vladavina prava. Obratićemo se ambasadama i evropskim parlamentarcima", dodao je Božović, poručujući da će se obratiti i poslaničkim klubovima. 

Najavio je da će biti i protesta, a obratiće se i sudovima. 

"Država će izgubiti tako 25 miliona eura na račun advokatskih troškova. Sa tim novcem možemo napraviti i vrtić i školu. Tražimo samo da se ispoštuje zakon", istakao je Božović. 

Rakočević: Nijedan predstavnik vlasti nije pročitao granski ugovor

Nezadovoljan je i predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević, koji tvrdi da nijedan predstavnik vlasti nije otvorio i pročitao granski kolektivni ugovor Uprave i pravosuđa. 

"To je pokazatelj neozbiljnosti i nepoštovanja. Prošla su vremena praznih obećanja i nepoštovanja propisa i ostalih marifetluka. To danas više ne prolazi. Hrabre rodoljube ostavljate bez posla. Očekujemo da se novac ne rasipa kako kome odgovara", dodao je on.

Dabović: Ne zavidim Ministarstvu finansija na narednoj godini 

Član Senata Državne revizorske institucije Milan Dabović naglasio je da je primarni deficit negativan i da fiskalna pravila nalažu planiranje pozitivnog rezulatata, što je kako je kazao, možda jedna od manjkavosti vezana za fiskalnu usklađenost i pravila ponašanja.

On je dodao i da mandatorni izdaci budžeta brzo rastu, što značči da su rezultat donošenja ili izmjene sistemskih propisa vezanih za socijalna davanja.

Dabović je kazao i da Vlada u odnosu na budžet planira skromno zaduženje ali i da ne zavidi Ministarstvu finansija na narednoj godini, u kojoj je rekao da će biti dosta problema.

"Kada je u pitanju plan za 2024. nedostajući novac za Fond PIO, ako uporedimo potrošnju Fonda sa namjenskim izvorima finansiranja, je 184 miliona. Za Fond zdravstva 421 miliona i 31 miliona eura za Zavod za zapošljavanje", kazao je Dabović.

Vuković: Racionalizacija svih rashoda koji nijesu u funkiji stvaranja nove vrijednosti

Ministar finansija Novica Vuković kazao je na početku sjednice da je budžetom za narednu godinu sprovedena racionalizacija svih rashoda koji nijesu u funkiji stvaranja nove vrijednosti.

„Kroz kapitalni budžet biće finansirani samo projekti čiji stepen pripremljenosti omogućava ubrzavanje investicionog ciklusa. Takođe, kroz povećanje prihoda budžeta i smanjenje neracionalne potrošnje, obezbijeđeno je povećanje minimalnih penzija, u cilju unapređenja standarda penzionera“, rekao je Vuković.

Vlada računa i na nastavak povoljnih trendova u turizmu i izgradnju druge dionice auto-puta.

„Nivo javnog duga će biti na nivou od oko 60 odsto i pored potrebe vraćanja starih dugova u iznosu od 1,6 milijardi eura u narednom trogodišnjem periodu“, precizirao je Vuković.

Kroz kapitalni budžet u naredne tri godine biće uloženo 760 miliona eura, a biće unaprijeđen i standard penzionera povećanjem minimalne penzije na 450 eura. Podsjetio je da je za novu dionicu auto-puta opredijeljeno 90 miliona.

U narednoj godini, kako je dodao, projektuje se zaduženje od 650 miliona eura za potrebe otplate pristiglog duga u iznosu od 520 miliona i finansiranje kapitalnog budžeta.

“Kroz navedeno zaduživanje, očekuje se da će dug države u narednoj godini biti na nivou od 63 odsto BDP-a, sa trendom pada u srednjem roku”, zaključio je Vuković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније