Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

29. 12. 2023. 13:06 >> 13:06
Čitaj mi:

UNIJA POSLODAVACA

"Privrednici na udaru zbog nemara i neefikasnosti institucija"

Da je privreda u Crnoj Gori pod ozbiljnim udarom nemara, nezainteresovanosti i neefikasnosti onih čiji je posao da prave održiv, predvidljiv, pravedan i povoljan poslovni ambijent, ilustrovano je u prilogu "Kad tužiš sud sudu" u emisiji "Gledajmo se", emitovanoj 23. decembra na TVCG. To poručuju iz Unije poslodavaca Crne Gore, i navode da neće odustati od izgradnje zdravog i podsticajnog poslovnog ambijenta – onog koji je, između ostalog, rezultat principa odgovornosti, pravne sigurnosti i vladavine prava.

"Te 2013. godine jedan ugledni privrednik i član naše porodice poslodavaca odlučuje da od nekadašnjeg industrijskog giganta 'Radoje Dakić' kupi kompleksnu mašinu, jednu od dvije takve na prostoru bivše Jugoslavije, kako bi ona nastavila da stvara novu vrijednost, upošljava ljude i generiše prihode za državni budzet. Umjesto toga, taj privrednik tada otpočinje desetogodišnje putovanje objašnjavanja sa crnogorskim institucijama i sudovima koje, u ovoj fazi, njega košta više desetina hiljada eura izgubljenog novca uz poruku da je (teško za povjerovati ali istinito) on dužan državi platiti cca dvadeset hiljada eura sudskih troškova(!?)", podjećaju iz Unije na slučaj.

U pitanju je slučaj privrednika Slobodana Bobana Stanića, o čemu će uskoro Portal RTCG detaljnije informisati javnost. 

Konstatuju da je u konkretnom slučaju trajno izgubljena šansa da se otvori najmanje deset novih radnih mjesta, sagradi ozbiljna kooperantska mreža, smanji uvoz, ojača konkurentnost, generiše ozbiljna količina novca po osnovu poreza, doprinosa i drugih davanja, i još niz pozitivnih efekata koji su Crnoj Gori prijeko potrebni.

"Nije suvišno napomenuti da se radi o proizvodnji, djelatnosti koja Crnoj Gori nedostaje i bez koje ne možemo pričati o uspješnoj ekonomiji – i koju svi zdušno podržavaju – da li suštinski ili samo deklarativno? Navedeno je ekstreman i slikovit primjer kako obeshrabriti i demotivisati ljude da se bave preduzetništvom, jer vaša dobra biznis ideja i plan mogu postati vaše breme i generator problema ako se u realizaciju istih uključe nemar i nedomaćinsko ponašanje onih koji treba da budu vaš servis i garancija stabilnosti i predvidljivosti", poručuju iz Unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније