Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B. [ Mina biznis ]

29. 12. 2023. 16:17 >> 16:18

PONUDA PEJOVIĆA

Radnici Novih boksita dobili ponudu za zapošljavanje

Predstavnici Sindikalne organizacije Novi boksiti dobili su od izvršnog direktora Uniprom metali, Veselina Pejovića, ponudu za zapošljavanje na sastanku koji je održan u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Ponuda Pejovića se odnosi na zapošljavanje na neodređeno u firmi Zeta Mine za 50 bivših radnika BUMECH-a, nakon probnog rada od 30 dana, koji počinje od 1. januara, kao i predlog za preostale radnike koji su počeli angažman u firmi Novi boksiti, da moraju proći probni rad od šest mjeseci u skladu sa zakonom, nakon čega će svi koji su zadovoljili kriterijume zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme.

Podsjetimo, predstavnici rudara jame Biočki stan juče su blokirali rad na kopu, i saopštili da se firma Novi boksiti povlači iz posla s Uniprom metalima, te da im poslodavac neće produžiti ugovore, već ih raskinuti 31. decembra. Uniprom je Biočki stan kupio 2016, posao su odmah predali poljskoj kompaniji Bumeh s kojom su u međuvremenu raskinuli saradnju. Koncesije na rudokopima u Župi, Uniprom je dobio na 27 godina.

Sastanak Pejovića sa predstavnicima rudara i zaposlenih u Novim boksitima održan je na inicijativu resornog ministra Saše Mujovića.

„Takođe, Pejović je ponudio Sindikalnoj organizaciji da mjesečna proizvodnja bude 22 hiljade tona i da im je zagarantvana mjesečna nadoknada koju su ostvarivali u firmi Novi boksiti, a svaka veća prozvodnja od ponuđene biće kroz bonuse nadoknađena“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

It tog Vladinog resora su objasnili da je Mujović inicirao hitno organizovanje sastanka, iako prava radnika i oblast radnih odnosa nijesu u nadležnosti Ministarstva energetike i rudarstva. Sastanak je organizovan nakon što su rudari u četvrtak počeli proteste i najavili radikalizaciju daljih aktivnosti sindikata, što je posljedica sporazumnog raskida ugovora između podizvođača.

„Svjestan nezadovoljstva koje su iskazali rudari i njihove nezavidne pozicije u ovom trenutku, organizovao sam hitan susret, kako bismo u domenu onoga što jeste nadležnost resora na čijem sam čelu pokušali da pronađemo najbolji model izlaska iz problema. Drago mi je da se pozivu odmah odazavao i Pejović, iskazajući na taj način spremnost da razgovorom dodjemo do rješenja“, istakao je Mujović na početku sastanka.

Prema njegovim riječima, prioritet je da se riješi status zaposlenih u okviru zakonskih mogućnosti i da postoji dobra volja svih strana da se to pitanje riješi odmah i tako okonča nesigurnost i nezadovoljstvo koje vlada među rudarima.

Na sastanku je takođe dogovoreno formiranje nezavisne komisije u kojoj će biti predstavnici resornog ministarstva, Uniprom metala i Sindikalne organizacije Novi boksiti, koja će obići Đurakov Do i Biočki stan i sačiniti zapisnik o zatečenom stanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније